Eurooppalaiset lintujen rengastajat vierailevat Haliaksella

Eurooppalainen rengastustoimistojen kattojärjestö EURING täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Suomalainen rengastustoiminta saavuttaa puolestaan sadan vuoden iän ja sai tämän kunniaksi järjestää tuplajuhlakokouksen maanosamme lintuammattilaisille. Luomuksen isännöimään, torstaina alkaneeseen kokoukseen on saapunut yli 50 vierasta eri euroopan maiden rengastustoimistoista. Lauantaina on vuorossa kokouksen retkipäivä, joka suuntautuu tietenkin Haliakselle.

Halias loka-marras 2008 216Lintujen muuton ajoittumista on tutkittu asemalla vuodesta 1979 lähtien.  Rengastus- ja havaintoaineiston perusteella kevät- ja syysmuuton ajoittuminen tunnetaan hyvin yli 200 lajin osalta. Pitkät aikasarjat, kuten Hangossa yli 30 vuotta kestänyt muuton havainnointi, ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia selvitettäessä. Hangon lintuaseman rengastus ja ja muutonseuranta-aineistoa onkin käytetty monissa ilmastotutkimuksissa.

Hangon Lintuaseman asemanhoitajan Aleksi Lehikoisen mukaan  asemalla  vierailee vuosittain satoja lintuharrastajia. On kuitenkin varsin harvinaista, että niemelle saapuu samanaikaisesti näin mittava kansainvälinen asiantuntijajoukko tutustumaan aseman rengastustoimintaan ja tutkimustyöhön.  -Toivottasti launtaina on hyvä retkisää ja eri maiden vieraat pääsevät näkemään Haliaksen parhaimmillaan, toivoo Lehikoinen.


EURING: http://www.euring.org/
Luomuksen tiedote kokouksesta: 
http://www.luomus.fi/info/tiedotteet/?p=2609
Luomuksen Rengastustoimisto:    http://www.luomus.fi/elaintiede/rengastus/index.htm

Hangon Lintuasema on Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen, Tringan omistama, vapaaehtoisvoimin pyörivä lintuasema Hangon Tulliniemessä. Lintuasema on perustettu vuonna 1979 ja sen toimintaa koostuu vakioidusta muuttolintujen seurannasta, rengastamisesta ja saaristolinnuston tilan seurannasta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin