Jarmo Koistisen lintusäätiedote Tringan alueelle 16.-19.4 2013

Erittäin suosiollinen lämmin etelän ja lounaan välinen myötätuulivirtaus vallitsee tällä viikolla Suomen eteläpuolella. Sen seurauksena lumi sulaa jokseenkin kokonaan sieltä ja muutto on hyvin voimakasta esimerkiksi Baltiassa. Täälläkin on odotettavissa hyvää muuttoa, joskin sade ja pilvisyys useina päivinä vaimentavat esimerkiksi kurkien ja hiirihaukkojen päämuuttoja. Muun muassa joutsenten, peippojen, sepelkyyhkyjen ja rastaiden muutto voimistuu selvästi, joskin rastaat voivat heti paeta lunta takaisin (ks. alla). Kevät ottaa kiinni myöhässä olevaa aikataulua ja mm. ensimmäisiä haarapääskyjä, valkovikloja, metsäkirvisiä ja käenpiikoja voi odotella. 

Nopean kevääntulon seurauksena tilanne on sikäli erikoinen, että talvisia ja kesäisiä lajeja on yhtä aikaa, esimerkiksi isolokkeja ja kattohaikaroita. Jo maanantain aamuyön tunteina näkyi selvää muuttoa säätutkissa ja samoin klo 10-12 tienoilla Tallinnan seudulta kohti Itä-Helsinkiä. Toisaalta yöllä saapuneet rastaat kavahtivat lunta, ja Porkkalassa nähtiin eilen pakomuuttoa etelään. Viime yön muutto oli heikko sadealueen takia, mutta juuri nyt eilistä isompi muuttovirta on  irtoamassa Virosta.

Muuttosään ennustamisen kannalta vaikeutena on edelleen tietää, onko sumutussäätä vai ei. Tosin esimerkiksi yön sumun yllä voi tulla mm. mustaleppälintuja enemmän kuin hyvässä näkyvyydessä. Myös rastaat muuttavat päivällä runsaammin harmaan pilvisessä ja sateisessa säässä.

ti: Päivällä erittäin hyvä kaunis muuttosää Baltian eteläosassa, jossa varmaan suuri sepelkyyhky, peippo, hiirihaukka- ja kurkimäärä liikahtaa pohjoisemmaksi. Meillä on kohtalaista etelänpuoleista tuulta, pilvistä ja ajoittain heikkoa vesisadetta eli melko hyvä sää rastaille ja pikkulinnuille mutta huonompi kurjille ja haukoille. Sumutussään mahdollisuus on pienehkö.  Baltian selkeä myötätuuli ulottuu illalla Suomenlahdelle asti, mikä käynnistää kovan yömuuton.

ke: Yöllä kovin muutto tähän asti: rastaita, vesilintuja, punarintoja ym. Kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa etelälounaistuulta, joka illaksi kääntyy länsilounaaseen. Enimmäkseen pilvistä ajoittain sadetta, joka lakkaa lännestä alkaen. Iltapäivällä pilvisyys voi repeillä lännestä alkaen. Muuttosää kuten ti, mutta voi mennä tosi huonoksikin sumutuksen riskin ollessa tiistaita isompi.

to: Yöllä edelleen hyvää muuttosäätä. Aamupuolella kohtalaista lounaistuulta, ohutta pilveä ja hieno muuttosää, jos ei ole sumua. Iltapäivällä etelätuuli voimistuu navakaksi ja sataa yleisesti; muuttosää huononee.

Jatko: Su-ma tienoilla mahdollisuus kauniiseen korkeapaineeseen, joka repäisisi kurkien sekä hiiri- ja varpushaukan päämuutot

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin