Lintusäätiedote Tringan alueelle 12-16.4: rastaita alkaa tihkua, pääjoukot vielä kaukana

 
Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Muutolle hyvä virtaus alkaa viikonloppuna ja yöpakkaset ovat käytännössä ohi. Vaikka ilmamassa kilometrin korkeudessa on maanantaina 15 astetta lämpimämpää kuin viikko sitten, ei se välttämättä näy maanpinnassa. Kun lämmin ja kostea ilma saapuu meille märkien lumisten ja jäisten alueiden yli, syntyy hyvin helposti paksua sumua tai sumupilveä. Pahimmassa tapauksessa on vielä sakeaa tihkusadetta ja lämpötila maanpinnassa vain muutama plusaste. Näissä ”sumutusoloissa” kova muutto pysähtyy Baltiaan, eikä vielä saavu meille asti. Todennäköisesti lähipäivinä on kuitenkin myös jaksoja, joissa tätä haittaa ei ole. Muutto ei silloinkaan repeä kovin voimakkaaksi, koska Baltiassa on vielä laajalti lumipeite, joka jarruttelee lintujen lähtöä.

pe-la yö: Pilvistä ja kohtalaista muuttosäätä. Lehtokurppia, punarintoja ja rastaita alkaa tihkua.

la: Aamulla kohtalaista-navakkaa idän ja kaakon välistä tuulta ja jatkuvaa vesisadetta, joka lakkaa päivällä lännestä alkaen; muuttosää huonohko. Päivällä tuuli kääntyy etelän ja lounaan välille sekä säilyy merellä selvästi navakkana. Iltapäivällä pilvistä ja muuttosää vaikea ennustaa: sumutusolot voivat sen kokonaan pilata, mutta jos pilven alaraja on ylempänä kuin n. 500 m, voisi kohtalaista muuttoa olla, sillä tämä on ensimmäinen kunnon etelävirtaus pitkään aikaan.

su: Kohtalaista lännenpuoleista tuulta, joka heikkenee illaksi. Pilvistä ja poutaa, päivällä pilvisyys alkaa rakoilla ja sää voi jopa seljetä iltapäivällä kokonaan. Aamulla edelleen kohtalainen matalan sumupilven riski. Ilman sitä hyvä muuttosää esim. Ruotsista tuleville kiuruille, kottaraisille, hanhille ja uuttukyyhkyille ja kohtalainen sää Virosta tuleville kuten peipoille.

su-ma yö: Erittäin hyvä yömuuttosää. Muutto on kuitenkin vasta aloitus, sillä mm. rastaiden pääjoukot ovat vielä liian kaukana.

ma-ti, arvio: Navakka lounaisvirtaus vallitsee ja ylhäällä on lämmintä. Valitettavasti samalla on suuri todennäköisyys, että kosteat sumutusolot ja myös sadetta on yleisesti. Silloin muutto täällä ei kunnolla repeä. Sen sijaan Baltiassa on hieno muuttosää ja lintuja saapuu suurin määrin.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin