Haahkaukkojen kerääntymät ja haahkapoikueet tuovat kesän!

Kevätmuutto alkaa olla Hankoniemen kärjessä ohitse, ja valtaosa asemalla havaittavista muuttajista on kesäkuun alkupuolella  jo syysmuuttajia. Vesilintukoiraita, kuten telkkiä, isokoskeloita, sinisorsia ja tukkasotkia, muuttaa päivittäin kohti läntisiä sulkasatoalueita. Isokuovi on myös jo aloittanut syysmuuttonsa. Varma kesän merkki on myös tuhansien haahkakoiraiden sulkasatokerääntymät. Hyvällä näkyvyydellä ja tyynellä säällä voi bunkkerilta laskea jopa yli 15 000 koirasta. Tänään väreilyn ja udun takia laskuissa päästiin vain noin 10 000 yksilöön.

 

kalkaskuvat_20120606_dsc_2134.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kesän tullen haahkakoiraat kerääntyvät ulkosaaristoon sulkimaan. Viime viikonlopun voimakkaat tuulet toivat tämän "kerääntymän" Uddskatanille. (c) Aleksi Lehikoinen.

 

Valtaosa haahkanpoikasista on myös jo kuoriutunut, ja lähivesillä on näkynyt ilahduttavan suuria poikueita. Lähiviikkojen aikana lintuasemalta tehtävissä poikuelaskennoissa selviää millainen on poikastuotto tänä vuonna.

 

haahkapoikue_20120606_dsc_2030.jpg

  

Haahkapoikueet voivat yhdistyä suuriksi ryhmiksi. Haahkojen poikashoitojärjestelmää on tutkittu pitkään Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aroniassa Hangon Tvärminnessä. Haahkaryhmissä vallitsee naaraiden kunnon perusteella määräytyvä hierarkia, jossa hyväkuntoiset dominantit yksilöt sallivat ryhmiinsä heikkokuntoisia alempiarvoisia naaraita poikasineen. Dominanttien naaraiden poikaset ovat keskemmällä ryhmää, ja siten niiden poikaset välttyvät todennäköisemmin lokkien ja varisten saalistukselta, kuin ryhmän reunalla olevat poikaset. Alempiarvoisten naaraiden poikaset pärjäävät silti paremmin isommissa ryhmissä verrattuna tilanteeseen, jossa ne yrittäisivät tulla toimeen omillaan. Lisätietoja haahkatutkimuksista voi lukea Aronian haahkaryhmän sivuilta ruotsiksi ja englanniksi. (c) Aleksi Lehikoinen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin