Alli ja pilkkasiipi ovat maailmanlaajuisesti uhanalaisia

Alli luokitellaan nyt maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi ja pilkkasiipi erittäin uhanalaiseksi. Aiemmin lajit on luokiteltu elinvoimaisiksi. Uhanalaisluokituksen perusteena on molempien lajien voimakas väheneminen erityisesti Itämerellä.
 
Tieto ilmenee tänään julkaistusta maailmanlaajuisesti uhanalaisten lintujen päivityksestä.
 
Vaikka maailman noin 10 000 lintulajista noin 10 % on uhanalaisia, Suomessa tavattavista linnuista maailmanlaajuisesti uhanalaisiksi on aiemmin luokiteltu vain allihaahka, kiljuhanhi, kiljukotka ja kultasirkku. Kaikki neljä lajia ovat Suomessa harvinaisia.
 
Alli on Suomessa runsaslukuinen muuttolintu erityisesti Suomenlahdella. Itämerellä talvehtivat linnut pesivät pääosin Venäjän arktisilla alueilla. Lisäksi pohjoisimmassa Lapissa pesii pieni ja huonosti seurattu noin 1 500 parin kanta. Suomen allikannan muutoksia ei tunneta. Pilkkasiipi pesii Suomessa saaristossa sekä Lapissa. Suomen pesimäkanta on vähentynyt ja on nyt noin 10 000 paria.
 
Pilkkasiipi on Suomessa rauhoitettu, mutta alli on riistalintu. BirdLife Suomi pitää välttämättömänä, että allin metsästys kielletään kokonaan maailmanlaajuisen uhanalaisuuden myötä.
 
”Virallisissa kannanotoissa korostetaan metsästyksen kestävyyttä. Allin uhanalaisluokan muutos on mittari sille, onko kyse vain sananhelinästä. Maailmanlaajuisesti uhanalaisen lajin metsästystä ei voi pitää kestävänä. Allin metsästyksestä on pakko luopua”, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kommentoi.
 
Itämerellä talvehtivien allien ja pilkkasiipien määrä on romahtanut reilussa kymmenessä vuodessa alle puoleen. Itämereltä on parissakymmenessä vuodessa hävinnyt yli miljoona allia. Lajien taantuman syytä ei varmuudella tunneta. Nuorten lintujen osuuden pieneneminen viittaa pesintöjen säännölliseen epäonnistumiseen. Taustalla saattaa olla ilmastonmuutos, minkä vuoksi olosuhteet pesimäalueilla ovat muuttuneet epäsuotuisammaksi.
 
Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN päivittää vuosittain maailman eliöiden uhanalaisuusluokitukset. Päivityksessä uhanalaisuusluokkia sekä nostetaan että lasketaan.
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin