Viikin valkoselkätikalla jälleen onnistunut pesintä!

Valkoselkätikka pesi nyt toista vuotta onnistuneesti Viikissä. Pesä sijaitsi suojelualueella, korkealla, elävässsä tervalepässä. Pariskunnan naaras oli vuonna 2011 Viikissä pesinyt värirengastettu naaras (v. 2010 syntynyt lintu). Koiras oli rengastamaton.  

Viime vuonna valkoselkätikka pesi Helsingissä ja Viikissä ensimmäistäkertaa sataan vuoteen. Toinen onnistunut pesintä on mukava positivinen merkki, koska valkoselkätikan suojelun vuoksi on tehty paljon työtä. Suomessa pesii arvioiden mukaan nykyisin noin 200–300 paria valkoselkätikkoja joista noin puolet suojelualueilla. Huonoimpina vuosina kanta oli vain muutaman kymmenen parin varassa. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. 

Tämänvuotinen pesintä oli aikainen. Emojen nähtiin ruokkivan pesäkololla poikasia jo 3.5. Naaras ruokki vielä maanantaina 21.5. yhtä poikasta pesäkoloon. 22.5. naaras sekä tämä poikanen (joka on punapäinen koiraspoikanen) olivat jo 200 metrin päässä pesästä ja liikkuivat melko joutuisasti, poikanen seurasi naarasta. Tämä parivaljakko nähtiin myös 23.5.

Mahdollisesti osa poikasista (tai toinen poikanen) on lähtenyt koiraan kanssa jo ennen 21.5. maastoon. Viikin pesimälinnuston kartoittajat ovatkin kiinnostuneita havainnoista koskien tätä koirastikkaa, sekä siitä, näkyykö sen kanssa liikkuvia lentopoikasia ja mitä sukupuolta ne ovat. Valkoselkätikan poikasten sukupuoli näkyy maastossa: nuoret linnut ovat pään väreiltään kuin aikuiset, naaraspoikasella on musta päälaki, jossa korkeintaan häivähdys punaista ja koiraalla on kirkkaan punainen päälaki. Poikasen kerjäysääni on aikuisen kyt kyt -varoituksen kaltainen.

Havaintoja Viikin valkoselkätikoista voi laittaa Eero Haapaselle: Eero.haapanen ät gmail.com tai suoraan Tiira-havaintojärjestelmään.

Kuva: Valkoselkätikanpoikanen valmistautumassa pesästä lähtöön. Tuomas Seimola Hämeenlinna, 26.5.2010

denleu_juv-26.5.tuomasseimola.jpg

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin