Lintusäätiedote Tringan alueelle 21.-25.5.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Sulkukorkeapaine vahvistuu ensin Suomen luoteispuolelle, josta sen itäosa liikkuu torstaiksi Suomeen. Odotettavissa on pitkä hienon retkisään poutainen ja aurinkoinen jakso, mutta samalla viimeaikaista huonompi muuttosää, sillä Itämeren alueella voimistuu huomisesta alkaen koillisvirtaus, joka jarruttaa arktisten ja etelästä saapuvien yömuuttajien tuloa.

Arktiset vesilinnut ovat näköjään menneet. Säätutkassa on monena yönä aikavälillä 5.5.-18.5. näkynyt muuttovirta 20-30 km rannikosta etelään, jota tuskin on juurikaan maastosta havaittu. Lisäksi Margus Ellermaa viestitti, että Viron länsirannikko on tyhjentynyt vesilinnuista. On siis siirrettävä odotus sepelhanhien ja kuikkien päämassan odotukseen ja aina vaikeaan kahlaajamuuttoon.

ma: Varsinainen kuumin putki pysähtyy Viroon, missä se aiheuttaa iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joilla on pieni mahdollisuus ulottua tännekin. Muuten on kaunista ja lämmintä petolintusäätä. Kohtalainen koillisenpuoleinen tuuli alkaa merellä jo jarruttamaan arktista menoa.

ti-pe: Tiistaina heikkoa-kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa koillisenpuoleista tuulta, enimmäkseen aurinkoista ja vähän viilenevää. Etelä- ja Keski-Itämerelle sekä Pohjanmeren puolelle voimistuu iltapäivästä alkaen navakka koillisenpuoleinen tuuli, joka jarruttaa arktisten muuttajien tuloa ainakin perjantaihin asti. Pohjoisenpuoleinen virtaus vie myös kuuman putken pois Suomen lähettyviltä. Suomessa tuuli on heikkoa (iltapäivisin voi olla merituulta), on aurinkoista ja hyvää säätä lintujen liikkumiselle. Kaukaa tulevien harhailijoiden syöttövirtaukset ovat kuitenkin kiinni, lukuun ottamatta ehkä Luoteis-Venäjältä saapuvia.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin