Alkueläin verottaa viherpeippokantaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan on tullut heinäkuun aikana runsaasti ilmoituksia viherpeippokuolemista. Ne on aiheuttanut Trichomonas-suvun alkueläinloinen. Kaikki tapaukset on havaittu lintujen tai oravien ruokintapaikoilla. Nimenomaan viherpeipot ovat kuolleet, mutta myös esimerkiksi peippoja on kuollut. Useissa tapauksissa viherpeippoja on kuollut kymmeniä muutamassa viikossa.

Evira kehottaa, että leviämisen estämiseksi lintujen kesäruokinta tulisi keskeyttää ja vesiastiat tyhjentää ja kuivata. Ruoantähteet tulisi kerätä pois.

Peippolinnuilla loinen voi aiheuttaa voimakkaan tulehduksen, jonka takia lintu ei pysty nielemään normaalisti. Heikentynyt lintu voi lopulta kuolla nääntymällä tai esimerkiksi toissijaisen bakteeritartunnan aiheuttamaan verenmyrkytykseen. Loinen tarttuu linnusta toiseen suusta tulevan eritteen välityksellä esimerkiksi ruokinta- ja juomapaikoilla.

Trichomonas-loinen on verottanut viherpeippokantaa syksystä 2008 alkaen Kalajoki-Porvoo -linjan lounaispuolella. Maamme pulukannassa on Trichomonas-loista ollut jo pitkään. Puluja kuolee yksittäin Trichomonas-tartuntaan, mutta viherpeipoilla todettujen kaltaisia epidemioita niillä ei ole havaittu.

Pakkanen tappaa lintujen ympäristössä olevan loisen, eikä tautia ei juuri esiinny talvella. Loinen ei tartu ihmisiin eikä nisäkkäisiin, mutta kotieläiminä pidettäviin lintuihin se voi tarttua.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin