Hangon lintuasemalla riittää vilskettä

Hangon lintuasemalla vietetään ehkä syksyn kiireisintä aikaa. Eilen 12.10 asemalla rengastettiin yli 1150 lintua mm. 8 pohjantikkaa ja runsaasti tiaisia. Pohjantikat ovatkin jatkaneet palokärkien aloittamaa ennätyksellistä tikkasyksyä. Eiliseen mennessä asemalla oli havaittu yli 180 pohjantikkaa ja verkoistakin saatu yli 20 lintua. Toistaiseksi parhaimpana päivänä 8.10. asemalla havaittiin ennätykselliset 70 pohjantikkaa (aiempi päiväennätys 32 syksyltä 1993). Eilenkin muuttavia nähtiin 29 lintua. Myös valkoselkätikat ovat lähteneet liikkeelle: vähintään neljä lintua on havaittu, joista kaksi rengastettu värirenkailla. Pohjan- ja valkoselkätikkojen vaellus jatkunee lokakuun loppuun asti.
t_pictri_2008_12_437.jpg
Aseman viimeaikaisia havaintoihin ja kuviin löytyy linkki lintuaseman sivuilta:
http://www.tringa.fi/lintuasemat/halias.html
=> Ajankohtaisia havaintoja
=> Haliaksella kuvattuja lintuja Tarsigerissa

Lisäksi haluaisin muistuttaa Hangon lintuasema-alueella päiväretkeileviä alueen liikkumisrajoituksista sekä suosituksista. Ensinnäkin luonnonsuojelualueen rauhoituspäätöksen ja asetuksien mukaan alueella saa liikkua vain merkittyjä polkuja pitkin. Toiseksi koska alueella tapahtuu aktiivista rengastustoimintaa on kohteliasta ja suositeltavaa, että päiväretkeläiset pysyisivät kohtuullisen matkan päässä verkoista. Tällöin he eivät läsnäolollaan estä lintujen lentämistä verkkoon tai stressaa jo verkkoon lentäneitä lintuja. Mikäli retkeläiset ovat kiinnostuneita näkemään lintuja kädestä kysykää tätä vain rohkeasti niemellä pyöriviltä rengastajilta. Vain kovina massapäivinä (kuten eilen) rengastajat voivat olla liian kiireisiä esittelemään lintuja.

Päiväretkeläisille ehkä parhain havainnointikohta on niemen lounaisnipukassa sijaitsevan pienen mäntymetsän (ns. etelämetsä) koillispuolella olevat kalliot. Paikka on sama missä mm. Tringan ja Apuksen yleisöretket suorittavat havainnointia. Tästä aukeaa hyvä näkymä useaan eri ilmansuuntaan ja niemeä seuraavat linnut lentävät usein hyvin läheltä. Mm. monet kuvaajakonkarien Dick Forsmanin, Tomi Muukkosen ja Markus Varesvuon huippukuvista on otettu tältä paikalta. Haliaksella paras tapa saada näyttäviä kuvia onkin juuri odottaa valmiina yhdessä paikassa ohimuuttavia lintuja.

Haluan korostaa, että niemellä on varmasti tilaa kaikille, mutta on hyvä ottaa paikalliset olosuhteet huomioon.

Seuraavassa Tringan sivuiltakin löytyvät ohjeet alueella liikkumiseen. http://www.tringa.fi/lintuasemat/halias/TERVETULOA_HANGON_LINTUASEMALLE.pdf

Lintuasema on buukattu täyteen koko lokakuuksi (yksi vapaa paikka 28.-30.10.), mutta marraskuussa on vielä runsaasti tilaa. Päiväretkeläisten määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu. Jokatapauksessa mikäli mielit Suomen lounaiskärkeen linturetkelle, ota yhteys asemanhoitaja Kari Soilevaaraan (kari.soilevaara@arwidson.fi) VÄHINTÄÄN PARI ARKIPÄIVÄÄ ennen suunniteltua menoasi, jotta Vapaasataman läpikulkemiseen tarvittava lupapaperi ehditään postittaa perille.

Hyvää syksyn jatkoa ja tervetuloa asemalle!

t. Aleksi Lehikoinen
asemanhoitaja

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin