Lintusäätiedote Tringan alueelle 6.–8.10.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Valkoposkihanhimuutto repesi torstaina toden teolla, kun niitä sekä vähemmistönä sepelhanhia muutti muutamassa havaintopisteessä Pohjois-Karjalassa yli 200 000. Harmi vain, että muutto alkoi vasta iltapäivällä, minkä vuoksi päämuutto ylitti Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson vasta seuraavana yönä. Uudellemaalle ei kovaa muuttoa ilmeisesti saapunut paljonkaan, ja Itä-Suomeen myös jäi suuria määriä lepäämään. Kaunis, viileä ja heikkotuulinen sää käynnisti myös voimakkaita yömuuttoja, todennäköisesti eniten rastaita, joiden seassa myös punarintoja, tiltaltteja, peukaloisia, hippiäisiä ja puukiipijöitä.

Huomisen jälkeen melko hyvä muuttosää, jatkuu edelleen mainituille yömuuttajille sekä mm. koskeloille, telkille, sorsille, kotkille, piekanoille, varpus- ja hiirihaukoille sekä järripeipoille ja niittykirvisille. Lumisade Pohjois-Suomessa ja -Venäjällä sekä uusi kylmänpurkaus Barentsinmerellä maanantaina vauhdittavat loppujen hanhien ja arktisten vesilintujen (alli, lapasotka, mustalintu) muuttoa.

Su: Mantereella heikkoa-kohtalaista, merellä navakkaa lounaanpuoleista tuulta. Pilvisyys vaihtelee, ja lähinnä aamulla merellä ja rannikolla on ajoittain kuuroja. Vastatuuli kasaa muuttavia lintuja rannikon johtolinjalle, mutta lähtösää ei yleisesti ole kovinkaan hyvä.

Ma: Heikkoa-kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta. Verraten pilvistä, mutta vain vähäisten kuurojen mahdollisuus. Vienanmerelle aukeaa päivällä pohjoinen kylmänpurkaus, mikä vauhdittaa arktikaa. Sen pääosa voi kuitenkin taas ohittaa Uudenmaan idästä ja saapuminen yöllä eteläisimpään Suomeen on todennäköistä.

Ti: Hyvä arktikatuuli suuntautuu Vienamereltä Laatokan kautta Suomenlahdelle. Tuuli on idän puolelta ja kohtalaista, merellä navakkaa. Pilvisyys on runsasta, ja lännessä voi tulla sadekuuroja tai ajoittaista sadetta. Idässä on mahdollisuus pilvien repeämiselle. Muuttosää on muuten vain kohtalainen, mutta arktikalle myötätuuli on hyvä.

Ke, arvio: Voimakasta kaakonpuoleista tuulta, sadetta ja huono muuttosää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin