Ainakin Hangon lintuasemalla, Korppoon Utössä ja Helsingin Viikissä on havaittu viime päivinä useita öljyyntyneitä lintuja. BirdLife Suomen suojeluasiantuntijan Margus Ellermaan mukaan linnut on todennäköisesti tahrinut luvattomasti mereen päästetty öljyinen pilssivesi. Oheisessa kuvassa näkyy Jarkko Santaharjun kuvaama tahriintunut kalalokki.
Vahinkoa aiheuttaakseen öljypäästön ei tarvitse olla kovinkaan suuri, jos se osuu esimerkiksi lintujen suosimille matalikoille. Höyhenpukuun joutunut öljy vie linnuilta veden- ja lämmöneristyskyvyn, jolloin ne kuolevat lopulta kylmyyteen. Linnut saattavat myös kuolla myrkytykseen, kun öljyä joutuu niiden elimistöön niiden yrittäessä puhdistaa höyhenpukua nokallaan. Pienilläkin toistuvilla öljypäästöillä saattaa olla suuret seuraamukset. Esimerkiksi allien rajun kannanlaskun arvellaan johtuvan nimenomaan öljypäästöistä.
Oheisesta tulevaan Hangon lintuaseman 30-vuotisjuhlajulkaisuun tehdystä kuvaajasta näkee allien keväisten muuttajamäärien kehityksen lintuasemalla viimeisen 30 vuoden aikana. 1990-luvulta alkaen allimäärät ovat huvenneet romahdusmaisesti. Samaa aihetta käsittelee myös Juha Kauppinen Suomen Luonto -lehden uusimmassa numerossa.
Havinnot öljyyntyneistä linnuista kannattaa aina kirjata muistiin ja ilmoittaa Tiira-järjestelmään. Mikäli öljyyntyneitä lintuja näkyy suurempia määriä, on syytä ottaa
pikaisesti yhteyttä ympäristöviranomaisiin.
Lisätietoa:
- Öljyvahingoista ja linnuista lisää mm. ympäristöministeriön sivuilla:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=257333&lan=fi&clan=fi - Allien ahdingosta Suomen Luonto -lehdessä 8/08.
- Itämerellä tapahtuneita öljypäästöjä voi ihmetellä osoitteessa: http://62.236.121.189:81/website/MARIS/viewer.htm (klikkaa vasemmasta valikosta ‘accidents’ ja ‘oil spills’ – avaa sen alikansio ja valitse ‘illegal oil discharges’)
- BirdLifen tiedoite aiheesta vuoden takaa: http://www.birdlife.fi/yhdistys/arkisto/lehdistotiedotteet-2007.shtml#14b112007