Tringan lintutilannekatsaus: heinäkuun puoliväli – elokuun alkupuoli

Kirjosiipikäpylintu ©Micha Fager


Lintumaailmassa alkaa olla syksyn tuntua. Keltavästäräkkien ja metsäkirvisten ääniä alkaa kuulumaan taivaalta enenevissä määrin, ja hyönteissyöjälintujen parvia voi nähdä puskissa pyörimässä. Myös päiväpetolintujen, kuten varpus- tuuli- ja mehiläishaukkojen muutto kiihtyy pikku hiljaa.

Arktisia kahlaajia on havaittu ajankohtaan nähden todella vähän. Korkeapaineen johdosta muuttokelit ovat olleet “liian hyvät”, jolloin kahlaajat ovat todennäköisesti lentäneet korkealla Suomen yli pysähtymättä rannoille levähtämään. 

Suuria kerääntymiä jaksolla edustivat mm. 288 harmaasorsaa Espoon Suomenojalla ja 180 Laajalahdella, yli 18 000 haahkaa Haliaksella, 2600 merimetsoa Siuntion Isolla Haahkaluodolla, 23 pikkutylliä Viikissä, 300 liroa Kirkkonummen Saltfjärdenillä, 108 taivaanvuohta Viikissä, 50 räyskää Laajalahdella, 20 kivitaskua Mäntsälän Kapulissa ja 5000 kottaraisen yöpymisparvi Viikissä.

Muuttosummilla ei kesän aikana yleensä hurjastella, mutta jotain nähtiin kuitenkin. Hangon lintuasemalla laskettiin parhaina päiväsummina mm. 211 muuttavaa mustalintua, 136 harmaahaikaraa ja 91 ruokkia. Santahaminassa ynnättiin 51 muuttavaa kuovia, ja Inkoossa 280 pikkukäpylintua.

Jakson harvinaisimmat linnut olivat Lohjalla havaittu isohaarahaukka ja Espoossa muuttanut mustahaikara. Riuttatiiroja havaittiin mukavasti, ainakin 15 yksilöä. Pikkukivoista mainittakoon pikku-uikku, 2 kuningaskalastajaa, virtavästäräkki, keltahemppo ja 7 aroharmaalokkia.

Kirjosiipikäpylinnuilla on viime viikkoina ollut käynnissä vaellusliikehdintää, joka on yltänyt etelärannikolle asti. Tringan alueelta ilmoitettiin jaksolla yli 50 “kirjoloxiaa”. Myös jalohaikaroita on saapunut Baltiasta elokuulle tyypillisesti mukavan runsaasti, ja Espoon Laajalahdelta ilmoitettiinkin Tringan alueen ennätysmäärä, 24 lintua.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin