Muuttosäätiedote viikolle 21

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lämmin virtaus menneellä viikolla edisti paljon hyönteissyöjien ja erilaisten harvinaisuuksien tuloa. Muuttosäässä on näköpiirissä arktiseen muuttoon haitallisesti vaikuttavia tuulia jaksossa ma-to. Sen sijaan muutosta ei tule auringonpaisteeseen, sillä selkeä korkeapainesää näyttäisi jatkuvan seuraavankin viikon. Luonto kaipaisi jo sadetta. Viikon alkupuolella tosin on viime päiviä viileämpää, kun kylmä rintama liikkuu su-ma yönä Etelä-Suomen yli etelään.  Torstain tienoilla ilmamassa lämpenee taas, jopa kuumaksi.

Arktisen muuton näkymä: Maanantaina on Suomenlahdella vain kohtalaista-heikkoa pohjoistuulta, mutta navakka pohjoisenpuoleinen tuuli alkaa Pohjanmerellä, Keski- ja Etelä-Itämerellä sekä Tanskan salmissa. Tätä jatkuu pahana tiistaina ja keskiviikkona, myös korkealla, samalla kun tuulen suunta kääntyy itään. Torstaina-perjantaina tuuli alkaa Pohjanmereltä alkaen kääntymään kaakon kautta lounaaseen, niin että lauantaina Itämeren alueella vallitsee lounaistuuli. Tämän sääennusteen perusteella voi arvioida muuton olevan lamassa ma-to, voimistuvan ehkä jo pe ja purkautuvan lauantaina. Erityisesti sepelhanhia, tundrakurmitsoja, suosirrejä sekä punakuirien toinen aalto voisivat tulla. Kuikkalintuja on jo tähän mennessä mennyt epätavallisen paljon, joten ne ehkä vähenevät. Kahlaajat tosin ovat vaikeita ennustaa, koska välillä niiden muutto on voimakasta ja näkyvää matalalla nimenomaan vastatuulipäivinä.

Kaukomuuttajien ja harvinaisuuksien tulolle alkuviikon viileä purkaus ei ole niin paha kuin arktikalle, koska Baltiassa tuuli ei haittaa kuin vähän, mutta lievää jarruuntumista on. Loppuviikon ja ensi viikonlopun näkymä molemmille ryhmille on erinomainen, etenkin kaakkoisille tulijoille. Viimeiset muuttajat, kuten viita- ja luhtakerttuset, saapuvat silloin enenevästi.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin