Lähipäivien lintusäätiedote Uudellemaalle 27.–29.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Eilistä huonoa muuttopäivää lukuun ottamatta on sää suosinut keskiviikkona ja tänään. Vihdoinkin edessä on vielä parempia muuttoilmoja. Loput päivämuuttajat menevät nyt kiireesti ja valtakausi siirtyy yö- ja arktisille muuttajille. Kurkia on muuttanut tähän mennessä melko vähän (verrattuna esimerkiksi viime kevään valtaviin muuttoihin), ja arvelin niitä olevan varastossa. Mutta kyllä ne sittenkin ovat jo pääosaksi menneet, ilmeisesti osaksi huomaamatta ennen viimeistä takatalvijaksoa. Tästä eteenpäin kevätmuutto vauhdittuu kunnolla. Ensi yönä ja sen jälkeen voi odottaa rastaiden ja punarintojen vyöryä, ja samalla kahlaajia, hippiäisiä, tiltaltteja ja muita hyönteissyöjiä alkaa tulla. Ja yömuutto vain kiihtyy viikonlopun jälkeen, kun lämmin ilmamassa virtaa etelästä tänne. Arktika voimistuu, kun tulee isoja mustalintumuuttoja sekä lisää valkoposkihanhia. Meriharakan päämuutto saattoi olla jo tänään. Lähiaikoina ainoa säähaitta voi taas olla sumu, jonka ennustaminen on vaikeaa.

La: Heikkoa etelänpuoleista tuulta, joka päivällä kääntyy merellä kaakkoon–itään ja voimistuu kohtalaiseksi, jopa navakaksi. Aamulla vaihtelevaa pilvisyyttä, päivällä verraten selkeää ja illalla lännestä alkaen joitakin ukkosluonteisia sadekuuroja. Rannikolla sumun mahdollisuus. Muuttosää on hyvä, ja erityisesti saattaisi tulla loppuja petolintuja, lisää valkoposkihanhia, meriharakoita ja illalla mustalintuja. Sisämaassa iltapäivällä on jo +10 astetta.

Su: Enimmäkseen on heikkoa tuulta. Aamulla alapilvisyys on melko runsasta, ja mantereella on todennäköisesti laajasti sumua, joka hälvenee aamun kuluessa. Myös merelle voi kehittyä sumulauttoja. Muu pilvisyys on ohutta päivällä ja illalla. Sisämaassa iltapäivällä jo noin +15 astetta. Muuttosää on erittäin hyvä kuten lauantaina ja suosii myös kaukaisten lintujen tuloa etelästä. Yömuutto on kovaa.

Ma: Lämmin kieleke kurottaa Uudellemaalle. Enimmäkseen heikkoa tai kohtalaista etelän-kaakonpuoleista tuulta. Aamulla verraten selkeää, mutta päivällä pilvistyy lännestä alkaen ja illalla saattaa tulla kuuroittaista sadetta. Hyvä muuttosää jatkuu.

Jatkoarvio: Heikkotuulinen, poutainen ja verraten lämmin sää jatkuu ja suosii muuttoa. Merituulen mahdollisuus iltapäivisin rannikolla.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin