Lintusäätiedote Uudellemaalle 20.–22.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kurjilla oli eilen kauniissa säässä jonkin verran muuttoa Etelä- ja Keski-Suomen itäosassa, mutta suuria määriä on edelleen Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Kuusitiaisilla on ollut viime aikoina hyvin kovaa muuttoa (tuhansia yksilöitä) sopivilla johtolinjoilla. Peippomuutto ja sepelkyyhkymuutto ovat alkaneet. Valkoposkihanhia on tullut Itä-Suomeen vasta vähän, noin 50 000 (arvioi Jari Kontiokorpi). Syksyn tässä vaiheessa tiltalttien pääosa on muuttunut ns. hily-tiltalteiksi tavallisesta poikkeavan kutsuäänen mukaan, mikä on melko harvoina vuosina toistuva ilmiö. En ole varma, mutta noiden lintujen alkuperää on etsitty kai tuloksetta.

Lähiaikoina voimakas ja lämmin lounainen-eteläinen virtaus sekä sadealueet tulppaavat kaikkea muuttoa selvästi. Sää kuitenkin suosii yömuuttajien pudottautumista esimerkiksi saariin ja puistoihin. Retkeilijän ei tarvitse palella.

Ke: Aamulla hyvin navakkaa lounaistuulta, joka merellä on kovaa, jopa myrskyistä, mutta heikkenee päivällä hieman ja kääntyy WSW:hen. Aamuksi leviää lännestä kuuroittaisen sateen alue koko Uudellemaalle, joka loppuu nopeasti aamun aikana lännestä alkaen. Pilvisyys on aamulla runsasta, mutta vähenee päivällä niin, että illalla on jo melko selkeää. Voimakas vastatuuli ja sade etenkin aamulla tyssäävät lähes kaiken muuton, mutta avomerellä voi olla runsasta kalalokkien liikehdintää.

To: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta. Pilvisyys on aamupuolella melko yhtenäistä ja matalalla, mutta repeilee päivällä niin, että ilta on verraten selkeä. Muuttosää on melko huono, mutta johtolinjoilla voi mennä aamumuuttoa matalalla hyvin laskettavissa.

Pe: Kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta ja verraten selkeää sekä harvinaisen lämmin ilmamassa. Jos tuuli ei ole liian kova, aamun pikkulinnut ja varpushaukat voivat kasaantua torstaitakin paremmin johtolinjoille. Muu muutto on aika tulppautunutta. Yön pudottautujille ja idän–etelän harvinaisuuksille sopiva sää.

Viikonlopun arvio: lauantaina voi sataa suuren osan päivää ja sunnuntaina on voimakasta tuulta lounaan-lännen suunnasta. Muuttopurkaukset antavat odottaa itseään.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin