Lintusäätiedote Uudellemaalle 28.–30.5.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Nyt on pääosa arktikasta mennyt ja hyönteissyöjien loppumassat käsillä. Kylmä rintama saapui torstaina luoteesta, ja sen myötä virtaus kääntyi pääosaksi läntiseksi-luoteiseksi ja viileäksi, mikä painaa lopun arktikan helposti Viron puolelle ja Baltiaan. Lisäksi poutainen korkeapainesää sopii huonolle hyvälle kahlaajien muuttosäälle, ts. kahlaajia menee korkeuksissa, mutta niitä ei näe. Esimerkiksi kevään suosirrisaldo näyttää surkealta. Jatkossa melko huono tuuli ja viileä säätyyppi vallitsee muuten, paitsi huomenna tuuli on etelän puolelta.

Su: Kohtalaista-navakkaa etelän ja lounaan välistä tuulta, joka illalla vähän heikkenee. Aamulla melko selkeää, mutta päivällä lännestä alkaen lisääntyvää pilvisyyttä ja joitakin sadekuuroja. Hyvä yömuutto- ja arktikasää.

Ma: Aamulla kohtalaista luoteistuulta, joka päivällä kääntyy WSW:hen ja voimistuu merellä navakaksi. Aamulla on verraten selkeää, päivällä mantereella kumpu- ja kumpukerrospilviä ja illalla leviä luoteesta yhtenäinen pilvilautta melko vähäisten kuuroittaisten sateiden kera. Muuttosää aika huono, mutta kahlaajia voi tulla alas.

Ti: Lännen ja luoteen välistä enimmäkseen kohtalaista tuulta, aamupuolella sadekuurojen mahdollisuus, muuten poutaa ja aika huono muuttosää.

Pitkä jatkonäkymä: Suomessa vallitsee viileä, ajoittain kolea lännen ja luoteen välinen virtaus, missä pouta vallitsee; sateet jäävät vähiin. Säätyyppi ei suosi uusien harvinaisuuksien saapumista. Kaukomuuttajien kevätmuuton loppu hiipuu hiljalleen.

Kevätmuuton pääosan ollessa ensi viikolla ohi on nyt aika laittaa lintusäätiedotteet kesätauolle, vaikka monien vesilintukoiraiden sulkasatomuutto onkin jo alkanut, ja pian niiden seuraan liittyy syysmuutolle mm. musta- ja metsävikloja sekä isokuoveja.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin