Lintusäätiedote Uudellemaalle 22.–25.5.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viime päivinä lämmin heikkotuulinen korkeapainesää on jatkunut ja tuonut muuttajia hyvin, joukossaan monia harhailijoita. Tästä eteenpäin säätilanne on edelleen melko tasapaksu, mainio harvinaisuuksille ja arktikalle. En osaa sanoa, paljonko kuikkalintuja on tulematta aikaisempien kovien muuttojen jäljiltä, mutta sepelhanhien, tundrakurmitsojen ja suosirrien päämuutto on todennäköinen seuraavan viikon aikana. Kahlaajia ei tosin välttämättä näe, koska ne voivat mennä suurissa korkeuksissa. Lisäksi Pohjanmeren rannikolla pohjoisenpuoleinen tuuli on aluksi haitallisen voimakasta kahlaajien lähdölle.

ma: Kaakosta saapuu ns. ylämatala, jonka vaikutuksesta keski- ja alapilvisyys lisääntyy ja illalla voi tulla siellä täällä ukkosluonteisia sadekuuroja. Keskimäärin koillisenpuoleinen tuuli on enimmäkseen heikkoa ja ilmamassa lämmin. Yömuuttosää on hyvä, arktikasää melko hyvä.

ti: Enimmäkseen on heikkoa, merellä paikoin kohtalaista etelätuulta ja päivällä viileämpää kuin maanantaina. Aamupuolella on verraten pilvistä ja edelleen tulee joitakin sadekuuroja, ja merellä voi olla sumulauttoja. Iltapäivän kuluessa lounaasta alkaen selkenevää. Yöllä on hyvä pudotussää ja etenkin iltapuolella hyvä arktikasää.

ke: Ylävirtaus kääntyy lounaaseen, mutta on melko heikko. Maanpinnassa on enimmäkseen heikkoa tuulta (jonka suuntaennusteet ovat ristiriitaisia) ja selkeää – puolipilvistä. Erinomainen muuttosää sekä yömuuttajille että arktikalle.

to, arvio: Hyvä lounainen arktikatuuli saattaa vähän voimistua, ja muutenkin olosuhteet ovat edelleen hyvät.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin