Lintusäätiedote Uudellemaalle 17.–19.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Vahvan korkeapaineen alue ja kaunis sää ja hyvä näkyvyys jatkuvat, ja lopultakin hurja itätuuli on heikentynyt muutolle siedettäväksi. Muuttosää on huonohko Keski-Euroopassa, ja tämän viikon alkupuolella Suomen tienoilla on kuitenkin lievää vastatuulta, Itämerellä jopa pahenevaa, joten mitään äkkiryntäystä ei tule, vaikka päivät ovat sisämaassa lämpimiä. Öisin on 10–15 astetta kylmempää. Kuoveja, kapustarintoja, ruskosuohaukkoja, sääksiä, rastaita, niittykirvisiä, rautiaisia, peukaloisia, punarintoja, peippoja, järripeippoja, taveja, haapanoita ja silkkiuikkuja tulee hiljalleen lisää. Viklot ja suokukukot sekä tiltaltit aloittelevat muuttojaan. Kurjen päämuutto meni jo, ja piekanalla se lähestyy. Lähiaikoina yömuutto kiihtyy edelleen mutta päivämuutto ei enää.

Ma: Enimmäkseen heikkoa tuulta, iltapäivällä rannikolla merituulta, hyvä näkyvyys ja selkeää. Muuttosää on hyvä, mutta ei erityinen ja retkisää loistava.

Ti: Heikkoa–kohtalaista, merellä ajoittain jopa navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta, joka Itämerellä on haittaava. Aamulla verraten selkeää, iltapäivällä kumpu- ja kumpukerrospilviä. Muuttosää kohtalainen.

Ke: Kuten tiistaina, mutta selkeämpää ja toisaalta koillisenpuoleinen tuuli on vielä vähän voimakkaampi. Muuttosää välttävä saapua Suomeen.

To–pe, arvio: Kaunis melko heikkotuulinen korkeapainesää jatkuu ja maksimilämpötila ylittää sisämaassa 15 astetta. Perusvirtaus kääntyy läntiseksi, mikä on muutolle parannus.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin