Lintusäätiedote Uudellemaalle 29.3.–1.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Takatalvi aiheutti jonkin verran komeita pakomuuttoja mm. kiuruille, mustarastaille ja töyhtöhyypille. Sen sijaan tavanomaiseen tapaansa hanhet eivät juuri lähteneet minnekään, vaan odottavat uutta kevättä paikallaan. Toki kiuruja, töyhtöhyyppiä ja pulmusia on myös suuria määriä edelleen paikallisina. Vanhaan tapaansa haahkat aloittivat päämuuttokauden Hangossa pohjoistuulessa.

Kevään paluu ja muuton edistyminen on hyvin hidasta lähiaikoina, sillä kylmä jakso jatkuu vielä ainakin viikon verran. Kuitenkin ennusteissa on pikkuhiljaa lämpenevä trendi. Lumisateita ei juuri tule, ja auringon paistaessa iltapäivälämpötilat nousevat plussan puolelle, mutta yöt ovat aluksi oikein kylmiä, pakkasta 5–15 astetta. Lumen sulaminen edistyy hiljalleen etelänpuoleisilla kallioilla ja kynnöspelloilla, mutta varjometsissä lumipeite pysyy vankkana.

To: Tyyntä–heikkoa tuulta, mutta iltapäivällä voi selkeässä säässä rannikolla olla kohtalaista kaakkoista merituulta. Verraten selkeää, joskin pilviennuste on pienestä kiinni, sillä laaja pilvisyysalue hipoo etelästä rannikkoa koko päivän ajan. Hyvin kylmä yö hillitsee muuttoa selvästi, ja päivälläkin sää on sopivin lähinnä hiirihaukoille ja merikotkille, mutta ei niitäkään runsaasti muuta kylmän ja lumen keskellä. Retkisää on hyvä, jos ei palele.

Pe: Sisämaassa on edelleen heikkoa tuulta, mutta päivän aikana merellä itäkoillinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi–navakaksi. Pilvisyydessä on sama tilanne kuin torstaina, mutta pilvisen todennäköisyys aamupuolella on vähän isompi, ja on pieni lumisateenkin mahdollisuus. Kolea sää ja vastatuuli pitävät muuton heikkona.

La: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta, ja hiukan lämpimämpää kuin edellisinä päivinä. Todennäköisesti verraten selkeää mutta edelleen vaisu muuttosää.

Jatkoarvio: Pohjoisenpuoleinen viileä virtaus jatkuu, ja voi ajoittain sataa lunta. Muutto ei vielä vauhditu, vaikka lämpötila nousee pikkuhiljaa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin