Lintusäätiedote Uudellemaalle 27.–29.3.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kevätmuutto hyytyy oikein pahasti tästä eteenpäin, sillä Suomessa vallitsee voimakas kylmä pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus ja huomenna sataa lunta paljon enemmän kuin viime yönä. Vasta se on ennustettu kunnon takatalvi. Myös Baltiassa kylmenee rajusti, kun tämän päivän jopa +10 asteen päivälämpötilat putoavat nollaan, ja lunta saadaan sinnekin.

Ma: Koillisen ja pohjoisen välinen tuuli on kohtalaista–navakkaa, merellä jopa kovaa. On pilvistä, pikku pakkasta ja koko päivän sataa lunta. Hyytävän lamauttava muutto- ja retkisää.

Ti: Tuuli heikkenee tilapäisesti kohtalaiseksi ja muuttuu suunnaltaan vaihtelevaksi Suomenlahden alueella, mutta Selkämerellä ja Pohjois-Itämerellä vallitsee navakka–kova pohjoistuuli, joka tyssää meren ylityshalut tykkänään. Pilvisyys on runsasta ja ajoittain sataa lunta, mutta selvästi vähemmän kuin maanantaina. Pieni pakkanen, maksimissaan nollakeli, jatkuu. Ainoa järkevä muutto on pakomuutto. Kaakosta lähestyvästä kevään ensimmäisestä lämpimästä putkesta ei ole mitään iloa varsinkaan Uudellamaalla. Lämpötila voi kyllä itärajalla nousta vähän plussalle, mutta siellä on metriset hanget muuttajia pelottamassa.

Ke: Pohjoisenpuoleinen tuuli on uudestaan merellä hyvin navakkaa. Aluksi on melko pilvistä ja aamupuolella vielä ehkä vähän lumisadetta. Iso pyry näyttäisi kulkevan hiukan Uudenmaan itäpuolitse pohjoiseen, mutta reitti on ennusteissa vielä epävarma. Pahimmassa tapauksessa saadaan lisää lunta tännekin, etenkin itään. Iltaa kohti kylmenee ja pilvisyys repeilee. Muuttosää on edelleen surkea.

Loppuviikon arvio: ennusteet ovat hyvin epävarmoja, mutta todennäköisimmin kylmä talvinen länsi- tai luoteisvirtaus jatkuu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin