Retki Utöön 22.-25.9.2021 Retkikertomus

Kuva Titta Salonen

Utö 22-25.9.2021

Teksti: Aapo Salmela

Tringa järjesti retken Utön kuuluisalle lintusaarelle Saaristomerelle 22-25.9.2021. Koronan vuoksi kertaalleen perutun retken järjestelyistä vastasi Jaana Sarvala, lintuoppaana puolestaan toimi Aapo Salmela. Mukana oli edellä mainittujen lisäksi 14 retkeläistä.

Retki aloitettiin virallisesti yhteysalus M/S Baldurin kannella Pärnäisten satamassa keskiviikkoaamuna, jonne retkeläiset saapuivat kimppakyydeillä. Laivan lähtöä odotellessa ehdittiin katsella jo lintujakin, mitään vaelluksella ollutta närhiparvea ihmeellisempää ei tosin havaittu. Keli oli ajankohtaan nähden suorastaan ällistyttävän tyyni ja lämmin ja koko retkikunta viettikin kannelle liki koko laivamatkan. Laivan irrottua laiturista aloitettiin retkipinnalistan täyttö, johon toi oman lisämausteensa perinteinen lajimääräveikkaus. Innokas staijaaminen tuotti listalle jo mukavasti täytettä mm. tyyneltä mereltä hyvin näkyneiden sorsalintujen ja Nötön satamassa havaittujen haarapääskyjen muodossa.

Myös harmaahylkeitä havaittiin useita. Reilun neljän tunnin merimatka taittui kannella mukavasti aina kauas ulkomerelle, Utön saarelle asti.

Saaressa majoitumme ripeästi Utö Havshotellin mukaviin huoneisiin, jonka jälkeen olikin jo aika lähteä tutustumaan saaren linnustoon.

Kuva Jaana Sarvala

Ensimmäinen kohdekin oli helppo valita, kun saimme tiedon Saunalahdella havaitusta sinipyrstöstä. Lajin ennätyksellinen pesintävuosi näkyi tänä syksynä mukavina havaintomäärinä myös eteläisessä Suomessa ja löytyipä laji muutaman retkeläisen toivelistaltakin. Valitettavasti joukkomme ei onnistunut tätä hyvin piilottelevaa yksilöä enää löytämään. Muita lintuja parin tunnin iltaretkelle havaittiin kuitenkin mukavasti. Saaren jyrsijäkantaa verottivat useampikin tuulihaukka, sinisuohaukka ja isolepinkäinen. Hyönteissyöjistä havaittiin mm. harmaasieppoja, tiltaltteja, leppälintu ja hernekerttu. Lisäksi eteläkärjestä nähtiin retken ainoaksi jäänyt suokukko.

Leppälinnun kuvasi Titta Salonen.

Retkeläisiä Eteläkärjen kalliolla. Kuva Jaana Sarvala

Illallinen nautittiin hotellin ravintolan ”kabinetissa” iloisen odottavissa tunnelmissa seuraavien päivien lajeja spekuloiden. Iltahuudossa ynnättiin päivän lajimääräksi 51 lajia ja yöunille paineltiin hyvissä ajoin. Innokkaimmat ehtivät tosin vielä pöllöretkellekin huuhkajan toivossa, mutta tyytyminen oli tällä kertaa hienon täysikuun ihailuun.

Torstai valkeni liki täysin eilisestä muuttuneessa kelissä. Tyynen ja lämpimän menomatkan vastapainoksi päivän aikana saatiin nauttia tasaisella 15 metrin nopeudella puhaltaneesta etelätuulesta ja iltapäivästä alkaen myös sateesta. Aamu aloitettiin reippaasti majakalla jo reilusti ennen auringonnousua.

Kuva Jaana Sarvala

Merellä liikkui tosin valitettavan vähän lintuja ja saaren pikkulinnutkin tuntuivat viettävän päivän hyvin tiiviisti tuulensuojissa piilotellen. Aamustaijilta poistuttiin varsin ripeästi takaisin hotellille tukevan aamupalan pariin, jonka jälkeen oli aika lähteä kiertämään saarta.

Sääkuvan tuulen nopeudesta Utössä torstaina nappasi Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta Martti Veuro.

Huonommassa kelissä oli hyvin aikaa tutustua saaren lintupaikkoihin perusteellisesti ja kattava kierros saaressa päivän aikana tehtiinkin.

Kuva Jaana Sarvala

Päivän lintuhavainnoista mainittakoon Itäniityn kahlaajarannalta löytynyt kurmitsaparvi (tundrakurmitsa ja kolme kapustarintaa), Hembygsgårdenin luona viihtynyt pikkusieppo ja kaksi luotokirvistä.

Kurmitsat näkyivät hyvin kiikareillakin. Kuva Jaana Sarvala.

Kapustarinnan kuvasi Timo Kallio
Tundrakurmitsankin kuvasi Timo Kallio.

Luotokirvistä päästiin ihastelemaan myös lähietäisyydeltä ja kuittasipa joku tästä eliksenkin.

Luotokirvinen viihtyi kapeassa kalliosolassa, josta se aika ajoin pomppi näkösälle. Kuva Tuulikki Veuro

Eteläkärjessä ihmeteltiin päivän aikana myös surffareita. Keli huononi päivän mittaan ja alkuillasta alkaen satoikin vettä jo varsin rankasti. Loppupäivä kului vaatteita kuivatellessa, ruokaillessa, iltahuudossa (lajimäärä huonossa kelissä vaatimaton 46) ja mukavasti rantasaunassa saunoessa.

Perjantaina aamu valkeni jo huomattavasti paremmassa retkeilysäässä: tuuli puhalteli enää vajaan kymmenen metriä sekunnissa, näkyvyys oli hyvä ja kuivanakin pysyttiin. Merellä oli valitettavan hiljaista, aamustaijilla majakalla retkelle uusina lajeina havaittiin vain alli ja muuttavan oloinen urpiainen. Aamupalan jälkeen pohjoiskärjestä havaittiin hetkeksi lähiluodolle pysähtynyt nuori muuttohaukka, joka jatkoi kuitenkin miltei saman tien länteen jääden vain muutaman havainnoijan iloksi.

Vaikka tuuli oli torstaista tyyntynyt, oli tuulensuojasta vielä perjantainakin iloa.
Kuva Jaana Sarvala

Samaan aikaan osa retkiporukasta oli ehtinyt jo koululle havaiten taigauunilinnun. Koulun reunapuita tuijoteltiinkin kohta isolla porukalla, mutta liikkuvaa lintua ei tällä kertaa havaittu.

Kierrosta jatkettiin kaupan kautta eteläkärkeen, jossa saimme tiedon miltei vierestä, Saunalahden rantapuista löytyneestä pikkusirkusta. Tätä pikkuharvinaisuutta saapuikin kohta etsimään valtaosa saaressa olleista lintuharrastajista. Kovin helppoa tämän pienen piilottelijan havaitseminen ei ollut, mutta sinnikäs yritys palkittiin lopulta sekä näkö- että kuulohavainnolla.

Päivän pikkuharvinaisuudet eivät suinkaan vielä loppuneet tähän. Osan porukasta ollessa lounastauolla ja osan pikkusirkkua etsimässä havaitsivat Raija ja Pirjo itäniityn ”raripuskassa” hyvin myöhäisen idänuunilinnun. Osa retkeläisistä poistui lounaan jälkeen Hanna Kovasen opastetulle majakkakierrokselle, osa lähti uudestaan saarta kiertämään.

Hanna Kovasen kertomukset Utön menneisyydestä saivat monen retkeilijän vaikuttumaan. Utön vesialueilla on koettu useita traagisia haaksirikkoja. Kuvassa Draken-laivan uppoamisen muistomerkki. Alus upposi Utön edustalle 12.11.1929. Kuva Jaana Sarvala

Saarikierroksen tavoitteeksi asetettiin parempien havaintojen saaminen jo aiemmin havaituista linnuista. Alku oli varsin nihkeä, kun sen paremmin koulun ”ino” kuin Saunalahden pikkusirkkukaan eivät suostunut näyttäytymään uudestaan. Onneksi kierrosta jatkettiin vielä Itäniitylle, jossa tärppäsikin kunnolla. Niityn reunan männiköstä kun löytyi ensin aiemmin raripuskassa havaittu pikkusirkku ja sitkeällä yrittämisellä kuultiin lopulta myös taigauunilintu.

Kuva Jaana Sarvala

Niityllä tehtiin myös retken yllättävin nisäkäshavainto, kun nuori kettu ilmestyi syömään pihlajanmarjoja.

Kettu ei juuri ihmisistä välittänyt eikä pihlajanmarjojen happamuuskaan tuntunut yhtään haittaavan. Kuva Timo Kallio

Päivälliselle hotellille suunnattiin siis iloisin mielin. Hotellilla olikin pöytä koreana mukavan lintupäivän ja Jaanan pikkusirkkueliksen kunniaksi. Täysin vatsoin suoritetussa iltahuudossa laskettiin päivän lajimääräksi 64 lajia.

Lauantaina oli vielä hetki aikaa retkeillä saaressa ennen laivan lähtöä, mutta uusia havaintoja ei juuri kertynyt. Laivamatkalla tarkeni taas hyvin kannella ja innokkaimmat taisivatkin päivystää siellä käytännössä koko matkan. Ruokkilinnuista eläteltiin yhä toiveita, mutta valitettavasti tuloksetta. Lajilista täydentyi sen sijaan vielä pikkulokilla ja vain hetkeä ennen rantautumista havaitulla ruskosuohaukalla. Retken lopulliseksi lajimääräksi muodostui näin 75 lajia, lajimääräveikkauksen ja Tringan pipon voitti Mauri vain yhden yli menneellä luvulla.

Lajimääräveikkauksen kirjo oli suuri, 49-125 lajia. Jaanalla oli ilo palkita Mauri syyskeleihin sopivalla Tringa-logollisella villapipolla. Kuva Liisa Salonen

Näissä tunnelmissa oli aika hyvästellä retkeläiset ja suunnata kotimatkalle monta kokemusta rikkaampana.

Kiitos kaikille reippaille retkeläisille! Lisäksi kiitokset Jorma Tenovuolle ennakkotiedoista, Utö Havshotellin henkilökunnalle mainiosta palvelusta ja kaikille saaressa samaan aikaan retkeilleille lintuharrastajille havaintojen ilmoittamisesta!

Kuvatekstit Jaana Sarvala

Utö lajilista

Kyhmyjoutsen
Valkoposkihanhi
Haapana
Harmaasorsa
Tavi
Sinisorsa
Jouhisorsa
Lapasorsa
Tukkasotka
Haahka
Alli
Mustalintu
Pilkkasiipi
Telkkä
Isokoskelo
Kuikka
Silkkiuikku
Merimetso
Harmaahaikara
Merikotka
Ruskosuohaukka
Sinisuohaukka
Varpushaukka
Hiirihaukka
Tuulihaukka
Ampuhaukka
Muuttohaukka
Tylli
Kapustarinta
Tundrakurmitsa
Suosirri
Suokukko
Taivaanvuohi
Naurulokki
Kalalokki
Harmaalokki
Merilokki
Pikkulokki
Sepelkyyhky
Kiuru
Haarapääsky
Metsäkirvinen
Niittykirvinen
Luotokirvinen
Västäräkki
Peukaloinen
Rautiainen
Punarinta
Leppälintu
Kivitasku
Mustarastas
Räkättirastas
Laulurastas
Punakylkirastas
Kulorastas
Hernekerttu
Idänuunilintu
Taigauunilintu
Tiltaltti
Pajulintu
Hippiäinen
Harmaasieppo
Pikkusieppo
Sinitiainen
Talitiainen
Puukiipijä
Isolepinkäinen
Varis
Korppi
Peippo
Järripeippo
Viherpeippo
Vihervarpunen
Urpiainen
Pikkusirkku
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin