Tringan määrityspähkinät, viikon 20 vastaukset

Viikon 20 määrityspähkinät olivat tämän kevään viimeiset määrityspähkinät. Kierroksen oikein vastanneiden kesken arvottiin Lukuja luodoilta -kirjat sekä Tringan putkihuivit. Helpossa sarjassa arvonnan voitti Kirsi Mervistö ja vaikeassa sarjassa Petteri Hytönen. Onnittelut voittajille!

Viikon 20 oikeat vastaukset:

Helppo sarja:

Kuvan 20A lintu oli tunnettu hyvin. Lajiksi ehdotettiin vain merikihua ja tunturikihua. Kuvan vanhalla tumman muodon kihulla on kapeahko nokka, solakka ja yksivärinen ruumis sekä valkoista nokantyvellä. Edellä mainitut tuntomerkit yhdessä sopivat merikihuun.

Kuvan 20B lokkilinnun lajiksi ehdotettiin harmaalokkia, kalalokkia ja pikkukajavaa. Vanhan kesäpukuisen pikkukajavan tunnistaa mm. kokonaan mustista siivenkärjistä sekä yläpuolen harmaan värin asteittaisesta vaalenemisesta kohti siiven kärkeä. 

Vaikea sarja:

Kuvan 20C kotkalintu ei hämännyt pääosaa määrittäjä-ässistä. Kuvan esiaikuisella linnulla on sisimmissä käsisulissa jäljellä vielä selvä luukun aihe. Nuoruuspuvun vaalea peitinhöyhenkenttä on jo pitkällä vaihtumassa aikuisen linnun mustanruskeiksi peitinhöyheniksi, ja puku on siten hyvin kirjava. Alaperä on vaalea ja kurkku tumma. Kyseessä on esiaikuinen keisarikotka.

Kuva 20D oli hyvin hankala, eikä siitä saanut paljoa irti. Melko helposti lajivaihtoehdot saa kuitenkin rajattua kolmeen mahdolliseen ehdotettuun lajiin: pelto- ruostekurkku- ja kivikkosirkkuun. Linnun silmärenkaan väriä voi hyvällä mielikuvituksella kuvitella valkeaksi, mikä ei sovi peltosirkulle. Melko kirkasvärisiltä ja tasaisen oranssinruskeilta näyttävät selkä ja siipi sekä kirkkaan siniharmaa pää sopivat vanhalle ruostekurkkusirkku-koiraalle.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin