Lähipäivien lintusää: Koko viikon vallitsee kolea virtaus – linnut saapuvat vähitellen ja myöhästellen

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Edellinen ennuste eiliselle meni pahasti pieleen, koska vanha ilmakehämallin sääennuste tarjosi samaa säätä eiliselle kuin tänään. Eilen kuitenkin aamun rintamaylityksen jälkeen ns. matalapaineen kuiva kieleke osui Uudellemaalle ja Viroon, mistä seurasi aurinkoista ja kauniita kumpupilviä. Vaikka sivutuuli lännestä oli navakka, niin kurkien komea päämuutto saapui, sivutuulen takia vieläpä ajautuneena lännestä pääkaupunkiseudulle, mitä ei usein satu. Kurki ei ole keväällä kovin kranttu tuulesta, kunhan vain on termiikkejä kaarteluun.

Jatko ei näytä lainkaan ruusuiselta muuton ripeälle etenemiselle ja harvinaisuuksien ilotulitukselle, sillä koko viikon, ehkä jopa koko loppukuun vallitsee kolea luoteinen–pohjoinen virtaustyyppi. Linnut kuitenkin saapuvat vähitellen ja myöhästellen, käyttäen erityisesti vähän parempien tuulten lyhytaikaiset jaksot. Koleus tietää kumpu- ja kuuropilviä päivisin sekä melko hyviä haukkasäitä, jos kuuroja ei ole liikaa.

Ke: Ensi yönä luoteistuuli heikkenee ja kääntyy etelään. Sitä hetkeä hyödyntävät lähtöönsä mm. rastas- ja punarintalaumat Virossa. Aamulla saapuu lännestä kuitenkin vesi- tai räntäsadealue, mikä lamauttaa aamumuuton. Myöhemmin aamulla lännestä alkaen sade lakkaa, tuuli kääntyy länsiluoteiseksi ja voimistuu merellä navakaksi. Iltaa kohti sää selkenee lännessä, mutta idässä on iltapäivällä melko pilvistä ja sadekuuroja voi tulla. Päivän muuttosää on lännessä kohtalainen haukoille ja lopuille kurjille.

To: Illalla ja yöllä tuuli taas heikkenee ja kääntyy lounaiseksi–eteläiseksi ja sää on suotuisa yömuuttopurskaukselle. Seuraava matalapaine saapuu kuitenkin jo aamuyöllä luoteesta ja aamulla sataa taas räntää ja vettä. Matalan tarkempi reitti on vielä epävarma, parhaassa vaihtoehdossa sataa vain vähän aikaa aikaisin aamulla ja lähinnä Hangon suunnalla, huonoimmassa kauan koko Uudellamaalla. Matala menee päivällä ohi ja sitä seuraa navakka luoteenpuoleinen tuuli sekä kuurosateinen sää tämän päivän tapaan. Aamumuuttosää on todennäköisimmin huono, päiväsää huonohko.

Pe: Yöllä on selkeää ja kylmää. Valoisassa kohtalaista–navakkaa ja koleaa luoteista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä sekä päivällä heikkoja lumi- tai räntäkuuroja.

La–su, arvio: Kolea pohjoisen ja luoteen välinen virtaus jatkuu, mutta heikkenee vähitellen. Samalla sää poutaantuu yhä enemmän, mutta on melko pilvinen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin