Tringa puhuu jatkossakin lähiluonnon puolesta

Viimeistään korona on osoittanut lähimetsien suuren arvon ihmisten virkistykselle. Lähimetsät ja muut viheralueet ovat myös korvaamattoman tärkeitä luontoarvojen kannalta etenkin tiheästi asutulla pääkaupunkiseudulla. Tringa on tehnyt pitkäjänteistä suojelutyötä lähiluonnon puolesta koko historiansa ajan, viime vuosina erityisesti Östersundomin alueella Itä-Helsingissä. Östersundom ja siellä sijaitseva Helsingin kaupungin Talosaaren ulkoilualue lienevät monille lintuharrastajillekin suhteellisen tuntemattomia lähiluontokohteita.
Östersundom on arvokas lintukohde, jonka merenlahdet ja metsät tarjoavat pesäpaikkoja monille pääkaupunkiseudun mittakaavassa harvalukuisille lintulajeille, kuten pyylle, vesilinnuille, tikoille ja metsätiaisille. Lisäksi sen metsäiset alueet toimivat tärkeinä viheryhteyksinä Itä-Uudenmaan suuntaan. Alueelle on suunniteltu runsaasti rakentamista, jonka täysimääräinen toteuttaminen uhkasi vakavasti näitä luontoarvoja.

Kuvan hömötiainen alkaa kohta olla Helsingissä harvinaisuus. Kuva: Matti Rekilä.


Tringan mielestä on selvää, että alueen linnusto- ja luontoarvojen säilymisen pitää olla kaiken rakentamisen lähtökohtana. Siksi olemme käyneet oikeustaisteluun alueen yleiskaavaa ja maakuntakaavaa vastaan. Helsingin hallinto-oikeus oli kanssamme samaa mieltä yleiskaavan ongelmallisuudesta ja kumosi sen lainvastaisena viime marraskuussa. Kaavasta vastaava Östersundom-toimikunta päätti tämän jälkeen saattaa kaavan vielä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Annoimme kaavasta selityksen, jossa muistutimme uudemman kerran sen ongelmakohdista. Maakuntakaavaan olemme hakeneet itse ratkaisua korkeimmalta hallinto-oikeudelta, koska se on mielestämme luonnonsuojelulain vastainen. Työ lähiluonnon puolesta jatkuu poikkeusoloista huolimatta!
Suojelutoimikunnan puolesta
Aapo Salmela
Suojelusihteeri

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin