Tringan lintutilannekatsaus, maaliskuun loppupuoli


Kuvassa harmaasorsapariskunta ©Micha Fager.

Kevät otti jaksolla jälleen harppauksen eteenpäin. Viimeisimpiä uusia saapujia ovat olleet mm. jouhisorsa, heinätavi, silkkiuikku, ruskosuohaukka, meriharakka, niittykirvinen ja mustaleppälintu. Tämän viikon muutto on todennäköisesti pysähdyksissä kylmän sään ja vastatuulen takia.

Harmaahanhien eli anserien massat muuttivat maaliskuun aikana. Suurin muutto laskettiin 19.3., kun Espoon Soukassa muutti yli 6000 anseria. Hangon lintuaseman hienoja muuttoja edustivat mm. 3875 muuttavaa haahkaa, 60 pilkkasiipeä, 197 kurkea ja 15 kangaskiurua. Muista mukavista muuttosummista mainittakoon 1100 sepelkyyhkyä ja 161 mustarastasta Espoossa sekä 12 vuorihemppoa Kirkkonummella. 

Metsä- ja tundrahanhikerääntymät ovat tänäkin vuonna kasvaneet suuriksi. Enimmillään Vihdin Vanjärvellä laskettiin 5800 anseria. Hyvistä kerääntymistä mainittakoon myös 420 laulujoutsenta Karkkilan Alimmaisessa, 90 tavia Kirkkonummen Saltfjärdenillä, 150 harmaahaikaraa Inkoon Kopparnäsissä ja 208 merisirriä luodolla Tammisaaren ulkosaaristossa.

Jakson harvinaisin lintu oli Vihdin Vanjärveltä löytynyt amerikantavi. Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella 22.3. muuttanut huippuaikainen kattohaikara paransi Tringan saapumisennätystä kahdeksalla päivällä. Isohaarahaukkoja on ilmoitettu pitkin maaliskuuta peräti yhdeksästä eri Tringan alueen kunnasta, todennäköisesti kyse on muutamasta (3-4) ympäri Suomea seikkailevasta yksilöstä. 

Muita harvinaisuuksia olivat 5 kyhmyhaahkaa, 2 jääkuikkaa, 2 pikku-uikkua, pikkukajava ja 2 tunturikiurua. Lyhytnokkahanhi ja pikkujoutsen esiintyivät runsaana, molempia havaittiin kymmenittäin. Jalohaikaroita ilmoitettiin kymmenkunta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin