Tringan lintutilannekatsaus: syyskuun loppu – lokakuun alku

Valkoselkätikka. Kuva: Micha Fager

Suurin osa kurjista, sepelkyyhkyistä, peipoista ja hyönteissyöjistä on lähtenyt. Lokakuussa etelärannikolle saapuu enenevissä määrin esimerkiksi tilhiä, punatulkkuja ja rastaita. Syksyn etenemisestä kertoo myös muutaman päivän sisällä tehdyt havainnot ensimmäisistä hiiripöllöistä.

Tänä syksynä käynnissä on ollut mukavaa vaellusta ainakin tikoilla, pähkinänakkeleilla ja närhillä. Jaksolla Hangon lintuaseman suurimpia päiväsummia edustivat 12 muuttavaa palokärkeä, 15 pikkutikkaa, 5 pohjantikkaa ja 5 valkoselkätikkaa. Nakkeleiden isoimmat päiväsummat olivat 6 yksilöä, ja närhien huippumuuttona peräti 1218 yksilöä. 

Muista komeista muutoista mainittakoon 37 800 hanhea Helsingistä (pääosin valkoposkia), 18 muuttavaa merikotkaa Haliakselta, 360 hiirihaukkaa Helsingistä, 26 maakotkaa Kirkkonummelta, 15 300 sepelkyyhkyä ja 110 kulorastasta Helsingistä, 140 hömötiaista Haliakselta, 8 isolepinkäistä Espoosta ja 140 pajusirkkua Raaseporista.

Suuria yksilökerääntymiä edustivat mm. 40 000 valkoposkihanhea Tuusulan Rantamossa, 1500 haapanaa ja 665 harmaasorsaa Espoon Matalajärvellä, 31 tiltalttia Lauttasaaressa ja 6000 järripeippoa Tuusulan Rantamossa.

Jakson harvinaisin lintu oli Helsingin ja Espoon rajalla Talissa piipahtanut sininärhi. Edellisestä sininärhihavainnosta Tringan alueella oli kulunut peräti 32 vuotta. Muita harvinaisuuksia olivat mm. arokotka Espoossa, ainakin 2 eri mandariinisorsakoirasta Vantaalla ja Helsingissä, turturikyyhky Hangossa, harjalintu Helsingissä sekä 4 punajalkahaukkaa, 6 kuningaskalastajaa, 2 isokirvistä ja 3 virtavästäräkkiä.

Fenologisesti kiinnostavia havaintoja olivat esimerkiksi kuhankeittäjä Hangossa 30. syyskuuta ja lokakuun puolella havaitut käki Kirkkonummella sekä liro Helsingissä.

Kirjosiipikäpylinnuista on tehty tavanomaiseen syksyyn verrattuna keskimääräistä enemmän havaintoja. Myös taigauunilintu on ollut jälleen kohtalaisen runsas.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin