Rönnskärin retki 31.8.2019 -retkikertomus

Kesän viimeinen Tringa-retki suuntautui Kirkkonummen Rönnskärin saarelle. Saarella on Tringan, Kirkkonummen ympäristöyhdistyksen ja Kirkkonummen kunnan ylläpitämä lintuasema, jonka toimintaan lähti tutustumaan 20 asianmukaisen kulkuluvan saanutta tringalaista. Porkkalan satamaan tultiin joko yhteiskuljetuksella tai omin (ajo)neuvoin. Satamassa jo odotteli venekuljetuksestamme huolehtinut Pentti Aaltonen Merisaurus-aluksensa kera. Alukseen mahtuu kerralla noin 10 matkustajaa, joten puolet joukosta pakattiin kyytiin. Loput jäivät odottelemaan rantalaiturille. Sataman kahvila aukesi sopivasti niin että toista kuljetusvuoroa odottaneet retkeläiset saivat tuoreet munkkikahvit. Vajaan tunnin kuluttua Pentti saapui hakemaan loput retkeilijät ja klo 10 mennessä kaikki olivat viimein Rönnskärillä. Rönnskär olikin kyseisenä päivänä suosittu, sillä saarelle tuli samaan aikaan Kirkkonummen kansalaisopiston monikymmenpäinen retkijoukkio sekä muitakin seurueita.

Rönnskärissä lintuasemanhoitaja Samuli Lehikoinen vastaanotti retkeläiset ja alkoi kierrättää osallistujia pikku ryhmissä lintuverkkokierroksilla. Asemamiehittäjät Pekka Ikonen ja Eetu Paljakka puolestaan opastivat meitä bunkkerilla muutonseurannassa ja havaintojen kirjaamisessa.

Muutonseurantalomake. Kuva Jaana Sarvala

Lintumuutto oli aamupäivän aikana ehtinyt jo hiljentyä, eikä lintuja päätynyt verkkoihin ruuhkaksi asti. Metsäkirvinen oli päivän runsaslukuisin lintu, niitä havaittiin runsaat 400. Ensimmäisenä saarelle ennättänyt retkiryhmämme pääsi onnekkaasti seuraamaan verkkoon lentäneen kirjokertun rengastusta.

Kirjokerttu sai kamerat naksumaan! Kuva Pekka Ikonen.

Pensaskerttu. Kuvaaja Juhani Aittamaa.

Kertut olivat muutenkin hyvin edustettuina, kun saarella havaittiin kirjokertun lisäksi lehto-, pensas-, herne- ja mustapääkerttu. Saimme lähietäisyydeltä katsella myös mm. Suomen pienintä lintua, noin 5-grammaista hippiäistä, josta Samuli näytti, miten koiraan ja naaraan voi erottaa toisistaan rengastuksen yhteydessä. Saaressa ritisevät pikkusiepot onnistuivat väistelemään verkkoja.

Pikkusieppo. Kuvaaja Juho Tirkkonen.

Kaunis, lämmin, tyyni päivä ei kenties ole paras lintupäivä mutta retkeilyyn mitä sopivin. Kun verkot oli laitettu kasaan, kierrätti Samuli retkeläisiä vielä saarella. Käki näyttäytyi, sekä elävä että kuollut. Lähipuuhun lennähti punatulkku.

Hernekerttu. Kuvaaja Juhani Aittamaa.
Pajulintu. Kuvaaja Juhani Aittamaa.

Kovasti yritimme nähdä Suomeen rantautuneen punajalkahaukka-aallon edustajia, joita Tiira-tietojen mukaan lenteli tuona päivänä vähän joka puolella eteläisen Suomen peltoaukeita. Rönnskärissä emme sellaista nähneet. Petolinnuista runsaiten näimme muuttavia varpushaukkoja, joita kirjattiin muutonhavainnointilomakkeelle päivän aikana yhteensä 54. Mehiläishaukoilla oli hyvä muuttopäivä mutta väistelivätpä nekin Rönnskärin ilmatilaa. Ehkä oli jäänyt kulkulupa hakematta niiltä. Yksi tuuli- ja yksi nuolihaukka nähtiin.

Eetun pitämän iltahuudon jälkeen Pentti Aaltonen palautti retkeilijät illansuussa takaisin Porkkalaan ja vajaan tunnin päästä oltiinkin jo mukava retkipäivä takanamme taas Helsingissä.

 

Iltahuutoa pitämässä Eetu. Kuva Jaana Sarvala

Kirjoitti Jaana Sarvala

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin