Tringan talviekopinnaskaban 2018-2019 loppukatsaus

Tringan talviekopinnaskaba kisattiin tänä talvena kuudetta kertaa. Kilpailun voitto meni tällä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, kun raaseporilainen Sami Virta nappasi kärkisijan 115 lajillaan. Voittotulos on samalla talviekopinnaskaban lajiennätys. Kisassa kakkoseksi sijoittui helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 106 lajilla ja kolmanneksi espoolainen Matti Komulainen 84 lajilla.

Kilpailun kymmenen kärki:

Talviekopinnaskabaan ilmoitti lajeja 64 kisaajaa kahdeksasta eri kunnasta. Kaksi kisaajaa osallistui kisaan julkisen liikenteen sarjassa. Koko kisan yhteislajisummaksi saatiin 133 lajia, mikä rikkoo aiemman lajimäärännätyksen (talvelta 15-16) viidellä lajilla.

Eniten spontaaneja lajihavaintoja eli spondeja sai kasaan Sami Virta, 106 lajia. Eniten retkeilykilometrejä kertyi niin ikään Sami Virralle, 1860 km.

Uusia lajeja talviekopinnaskaban lajilistalle saatiin kisan aikana kaksi: kyhmyhaahka ja turturikyyhky. Molemmat lajit viihtyivät itsenäisyyspäivään asti Itä-Helsingissä. Tavallisemmista lajeista runsaana esiintyivät mm. koskikara (havaitsi 64% kisaajista), mustavaris (17%) ja punarinta (50%). Vähissä sen sijaan olivat mm. teeri (5%), valkoselkätikka (8%) ja peukaloinen (21%).

Edellisten vuosien tapaan joulukuu oli lauha, ja lumipeite saatiin vasta tammikuun puolella, joten viivyttelijöitä riitti. Toisaalta myös kevätmuutto alkoi tänä vuonna aikaisin – jo helmikuun puolessa välissä – ja moni kisaaja ehtikin havaita lajilistalleen kevättalvella esimerkiksi uuttukyyhkyn ja kiurun.

Lopputalven ilmiö oli lapinpöllöjen pienimuotoinen nälkävaellus Etelä-Suomeen. Tringan alueella havaittiin helmikuun aikana ainakin 4 eri lapinpöllöä, joita moni bongarikin pääsi ihailemaan. Talviekoskabaan lajiksi lapinpöllön haki 7 kisaajaa.

Talviekopinnaskaban ässälajit:

Tarkemmat talviekopinnaskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan pinnakisapalvelusta: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin