Tringan lintutilannekatsaus, viikot 47-48

Talvisella retkellä voi lähteä vaikka etsimään Etelä-Suomen puroille ja koskille talvehtimaan saapuneita koskikaroja. Esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginkoskella laskettiin samanaikaisesti näkyvissä enimmillään 5 koskikaraa. Kuva: Matti Rekilä.


Tälle jaksolle sää viileni selvästi, ja monet sisävesistöt ovat jo ehtineet kokonaisuudessaan jäätyä. Kuluvalle viikolle ennustetaan kuitenkin selvästi plusasteita, joten jäät voivat osittain sulaa, eikä lumipeitettä ole vielä näköpiirissä.
Lintuja riittää vielä Uudellamaalla, ja talviretkeily kannattaa havaintojenkin puolesta. Hyvinä lajien paikallissummina laskettiin mm. 380 laulujoutsenta Raaseporin Läppträsketillä, 240 kanadanhanhea Kirkkonummen Medvastössä, 2050 tukkasotkaa Inkoon Kopparnäsissä, 51 teertä Mäntsälän Tuhtijärvellä, 31 harmaahaikaran parvi Helsingin Munkkiniemessä, 7 hiirihaukkaa Hyvinkään Kytäjällä, 3 maakotkaa Espoon Soukassa, 211 merisirriä Raaseporin Ropanlängdenillä ja 6 vuorihemppoa Espoon Stenskärillä.
Yksi jakson mielenkiintoisimmista havainnoista oli nuoren turturikyyhkyn löytyminen uudelleen Vuosaaresta joulukuun toisena päivänä. Kyseessä on Tringan alueen toinen talviaikainen turturikyyhkyhavainto. Vuosaaren Kallvikissa on noin viikon ajan viihtynyt lisäksi naaraspukuinen kyhmyhaahka. Jakson muista harvinaisuuksista mainittakoon allihaahka Helsingissä, isolokki Espoossa, harjalintu Hangossa, lapintiainen Hyvinkäällä, sekä 4 pikku-uikkua, 2 pikkukajavaa ja ainakin 6 tunturikiurua.
Hangossa havaittiin 19.11. Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi myöhäisin pajulintu. Myöhäisiä havaintoja lajeista olivat myös mm. tundrahanhi, 4 haarapääskyä, luotokirvinen, lapinsirkku ja 4 tiltalttia.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin