Tringan lintutilannekatsaus, viikot 37-38

Taigauunilintu ©Micha Fager


Kurkien päämuutto on tätä katsausta kirjoittaessa täysillä käynnissä, ja jo eilen (23.9.) illalla Raaseporissa laskettiin muutamassa tunnissa yli 4000 yksilöä matkaamassa kohti Viroa.
Närhien vaellus on yltänyt jo Tringan alueellekin: sunnuntaina Helsingin Santahaminassa muutti lounaaseen 790 närheä. Hangon lintuasemalla puolestaan on havaittu mm. runsasta kuusitiaisvaellusta, enimmillään 2591 muuttavaa lintua. Korkeita muuttosummia lajikohtaisesti olivat myös esimerkiksi 377 pikkulokkia Kirkkonummella, 55 000 peippoa Helsingissä sekä 22 000 vihervarpusta, 44 pähkinähakkia ja 32 kangaskiurua Hangossa.
Myös petolintumuuttoa on seurattu aktiivisesti ympäri etelärannikkoa. Varpushaukkoja ynnättiin monilla paikoilla useampana päivänä yli 200 yksilöä, enimmillään eilen Hangon lintuasemalla: 406 lintua. Helsingissä laskettiin sunnuntaina 17 muuttavaa sinisuohaukkaa ja Espoossa 15 ruskosuohaukkaa.
Harvinaisuuksilta ei onnistuttu välttymään ‒ jaksolla havaittiin esimerkiksi mandariinisorsa Karkkilassa, palsasirri Espoossa, tunturikihu ja sinipyrstö Hangossa sekä kilju- ja pikkukiljukotka Raaseporissa. Muista harvinaisuuksista mainittakoon 2 kiljukotkalajia, punajalkahaukka, 2 niittysuohaukkaa, isokirvinen ja 4 virtavästäräkkiä.
Jalohaikaroita on ilmoitettu Tringan alueelta syyskuussa jo tähän mennessä ennätyksellisen paljon. Myös viime vuosina selvästi runsastuneita taigauunilintuja eli “inoja” havaittiin jaksolla mukavat 26 yksilöä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin