Lintusää 14.–16.9.2018: Sunnuntaina hyvä sää petolintujen, kurkien ja pikkulintujen muutolle

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Vuodenaikaan nähden tavanomaisen lämmin ja voimakas lounaisvirtaus ja melko sateinen sää vallitsevat pe–la, mutta sunnuntaina on selvästi parempi retki- ja muuttosää. Aamuisin voi vastatuulessa olla hyvin näkyvissä kiihtyvää pikkulintumuttoa (peippoja, rautiaisia, pajusirkkuja, niittykirvisiä, vihervarpusia) niemien kärjissä ja öisin on hyvää pudotussäätä edelleen puistoihin ja saariin. Petolintujen muuttosää on pe–la huonompi kuin tänään, mutta sunnuntaina hyvä. Sorsamuuttojen (haapana, jouhisorsa) näkymiselle merellä sää on hyvä pe–la, mutta on hyvin vaikea sanoa, mikä on juuri oikea muuttopäivä, vai tuleeko sellaista ollenkaan, koska ilmiö tunnetaan huonosti.
Pe: Mantereella kohtalaista, merellä navakkaa lounaanpuoleista tuulta, joka päivällä voimistuu, merellä ajoittain kovaksi. Aamupuolella vaihtelevaa pilvisyyttä ja lähinnä merellä kuuroja, päivästä alkaen pilvisyys tihenee ja kuuroittainen sade yleistyy. Melko hyvä aamumuuttosää, mutta sen jälkeen sää on muutolle aika huono.
La: Ennuste on epävarma, koska lounaasta tulevan matalapaineen reittiä ja aikataulua ei vielä tiedä tarkasti. Todennäköisesti maalla on enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa–kovaa tuulta, joka aamulla on etelän puolelta ja kääntyy päivällä lännestä alkaen WSW:hen. Aamupuolella yleisesti jatkuvaa sadetta lännestä alkaen, joka iltapäivällä ehkä vähenee ja muuttuu kuuroittaiseksi. Kannattaa katsoa tuoreita ennusteita edellisenä iltana. Muuttosää verraten kehno.
Su: Mantereella on heikkoa–kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa lännen ja luoteen välistä tuulta. Aamulla pilvisyys vaihtelee ja lähinnä merellä voi tulla muutamia sadekuuroja, mutta päivällä pilvisyys on melko vähäistä. Hyvä retki- ja muuttosää, jota vielä parantaa parin päivän edeltävä tulppa. Jopa kurjet voivat aloitella muuttoaan.
Jatkoarvio: Lounaisvirtaus voimistuu ja taas tulee sateita.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin