Tringan lintutilannekatsaus, viikot 35-36

Nuori arosuohaukka. Kuva: Micha Fager


Jakson ehdoton huippukohta koettiin perjantaina 7.9. Helsingin Vuosaaressa, kun Suomen kolmas munkkikorppikotka pyörähti Itä-Helsingin päällä jatkaen lentoaan itään. Korppikotkahavainto jäi lopulta pienen havaitsijaporukan iloksi, kun lintu teki Helsingistä poistuttuaan katoamistempun. Mikäli rariteettikomitea hyväksyy havainnon, on kyseessä Tringan toinen ja Helsingin ensimmäinen havainto tästä Euroopan suurimmasta päiväpetolinnusta. 
Lintujen syysmuutto jatkuu kiivaimmillaan, ja jaksolla laskettiinkin monilla lajeilla hyviä yksilömääriä. Suurimpia muuttosummia lajikohtaisesti olivat mm. 73 mehiläishaukkaa, 346 varpushaukkaa, 1820 metsäkirvistä, 270 kuusitiaista ja 8693 vihervarpusta. Hangon lintuasemalla tehtiin harmaasieppojen uusi päiväennätys, 242 yksilöä, joista 236 muutolla.
Monilla lajeilla näkyvä muutto jää usein pieneksi, mutta myös suuret paikallisten lintujen kerääntymät kertovat muuttohuipun ajoittumisesta. Esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginlahdella laskettiin paikallisena 180 taivaanvuohta, Kirkkonummen Järsössä 110 törmäpääskyä, Helsingin Viikissä 60 kivitaskua, ja Kirkkonummen Mäkiluodossa 65 hernekerttua sekä 200 pajulintua. 
Harvalukuisia arosuohaukkoja on havaittu tänä syksynä taas poikkeuksellisen runsaasti, Tringankin alueella useita kymmeniä yksilöitä. Myös jalohaikaroita on saapunut Etelä-Suomeen viime päivien aikana paljon, ja Kirkkonummella havaittiinkin sunnuntaina Tringan alueen uusi ennätysparvi, 12 yksilöä.
Munkkikorppikotkan lisäksi jaksolla havaittiin pitkästä aikaa mukavasti muitakin harvinaisuuksia. Espoon Ämmässuolta löytyi nuori mustanmerenlokki ja 2 aroharmaalokkia, pikkukiljukotka nähtiin Raaseporissa ja Kirkkonummella, Hangossa havaittiin tavallinen sekä fulvescens-muodon kiljukotka, ja Vantaalta löytyi harjalintu. Muita harvinaisuuksia olivat mm. 3 niittysuohaukkaa, punajalkahaukka, 2 kuningaskalastajaa, riuttatiira ja 7 isokirvistä (sis. iso-/mongoliankirviset).

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin