Suomen 4. ja Tringan alueen ensimmäinen aavikkohaukka löytyi 12 vuoden jälkeen valokuvista.

Aavikkohaukka Helsingin Viikissä 14.9.2006 ©Vesa Huttunen


Helsinkiläinen lintu- ja luontovalokuvaaja Vesa Huttunen oli kuvannut 14.9.2006 Helsingin Viikissä koetilan pelloilla viihtyneen jalohaukan, jota epäili havaintotilanteessa ampuhaukaksi. Vesa laittoi linnusta kuvat nettisivuilleen, mutta kaveriltaan saadun konsultaation jälkeen linnun määritys muuttuikin tunturihaukaksi. Lähes 12 vuotta linnun kuvauspäivän jälkeen lintuharrastaja ja -kuvaaja Pertti Rasp näki kuvat, ja epäili lintua heti aavikkohaukaksi. Valokuvat välitettiin eteenpäin petolintuasiantuntija Dick Forsmanille, joka varmisti linnun määrityksen aavikkohaukaksi.
Mikäli Birdlife Suomen rariteettikomitea hyväksyy Viikin linnun luonnonvaraisesti harhautuneena, on kyseessä Suomen neljäs (havaintoajankohtana Suomen toinen) havainto luonnonvaraisesta aavikkohaukasta. Aiemmin aavikkohaukka on tavattu hyväksytysti Kiteellä 1992 ja Paraisilla 2007, ja lisäksi Tohmajärvellä toukokuussa 2018 kuvattu lintu odottaa vielä käsittelyä. Lajista tunnetaan Suomesta myös muutamia havaintoja jalkaremmeillä varustetuista yksilöistä, jotka on asetettu tarhakarkulaiskategoriaan.
Aavikkohaukka (Falco cherrug) on suurikokoinen jalohaukka, ja se muistuttaa ulkonäöltään mm. tunturihaukkaa ja keltapäähaukkaa. Laji pesii Itä-Euroopasta Mantsuriaan ulottuvalla alueella, ja talvehtii Etiopiassa, Arabian niemimaalla, Intiassa ja Länsi-Kiinassa. Aavikkohaukka on suosittu metsästyshaukka Lähi-idän haukkametsästäjien eli falkonieerien keskuudessa.
Hyväksyttäessä aavikkohaukka on Uudellamaalla toimivan Helsingin Lintutieteellisen Yhdistyksen eli Tringa ry:n toimialueen 401. luonnonvaraisena havaittu lintulaji. Linnun havaintopaikka – Viikin koetilan pellot – sijaitsee Vanhankaupunginlahden Natura-alueen välittömässä läheisyydessä. Viikin-Vanhankaupunginlahden alue on pääkaupunkiseudun merkittävimpiä lintu- ja luontoretkikohteita, ja Helsingin suurin luonnonsuojelualue.
Lisää kuvia aavikkohaukasta löytyy Vesa Huttusen nettisivuilta: https://www.birds.fi/kuvat/Linnut+-+Birds/P%C3%A4iv%C3%A4pedot+-+Predators/Aavikkohaukka+-+Saker+Falcon/

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin