Tringan lintutilannekatsaus, viikot 26-28

Kuumat kesähelteet saapuivat Suomeen, ja jatkuvat näillä näkymin vielä monta viikkoa. Pesinnästä suoriutuneita lintuja alkaa nyt kerääntyä suuriksi parviksi, mutta heinäkuussa monella lajilla on vielä toinen pesintä käynnissä. Mm. nauru- ja kalalokkeja muuttaa taivaalla jo nyt jatkuvasti pikkuparvissa etelään, ja lapintiirat poistuvat Suomesta kokonaan muutaman viikon sisällä. Kahlaajien syysmuutto jatkuu tasaisesti läpi kesän, ja hyönteissyöjälintujen vilkkaasti liikkuvista sekaparvista voi kuulla monen eri lajin syyslaulua.
Pikkukäpylintuja on muuttanut runsaasti heinäkuussa, parhaimmillaan niitä laskettiin  Helsingissä yhden aamun aikana 1177 muuttavaa yksilöä. Keskikesällä voi nähdä ulkomerellä myös runsasta ruokkiliikehdintää, ja 10.7. Inkoossa laskettiinkin 105 muuttavaa ruokkia. Espoosta ilmoitettiin 531 muuttavaa liroa. Espoon Suomenojalla laskettiin taas hyvä määrä harmaasorsia – yhteensä 302 yksilöä – joista 57 tämän vuoden poikasia.
Vuodenaikaan nähden mielenkiintoisin lintu on ollut Helsingissä kesäänsä viettävä rossicus-alalajin metsähanhi, joka on viihtynyt samalla paikalla nyt jo kaksi viikkoa. Aiemmin metsähanhi on havaittu Tringan alueella heinäkuussa vain kaksi kertaa.
Harvinaisuuspuolella havaittiin mm. virtavästäräkin onnistunut pesintä Järvenpäässä, lampiviklo Kirkkonummella, 2 pikku-uikkua Espoossa ja ruokosirkkalintu Helsingissä. Lisäksi ilmoitettiin ainakin 7 haarahaukkaa, 6 viiriäistä, 4 turkinkyyhkyä ja 2 kirjosiipikäpylintua.
Saapa nähdä minkälaisia harvinaisuuksia kuuma kaakkoinen virtaus tuo lähiviikkoina Suomeen…

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin