Tringan lintutilannekatsaus, viikko 19

Komeita jääkuikkia (kuvassa) nähtiin kuikkamuuton ohessa peräti 10 yksilöä. Kuva: Annika Forsten.


Lämpöaalto työntyi loppuviikosta Suomeen tuoden mukanaan kesäiset retkeilykelit. Lämmön ja hyvien itäisten virtausten johdosta esimerkiksi punavarpusia ja idänuunilintuja on saapunut poikkeuksellisen paljon ajankohtaan nähden, ja ensimmäiset laulavat viitakerttusetkin kuultiin viikonloppuna. Muita viikolla saapuneita lajeja olivat mm. iso-, kuovi- ja pulmussirri, pensassirkkalintu sekä lapinkirvinen.
Viikon aikana tehtiin ensihavainnot 15:stä keväälle uudesta lajista. Tringan alueella on havaittu tänä vuonna nyt yhteensä 252 luonnonvaraista lintulajia. Viime vuonna samalla päivämäärällä havaintoja oli 239 lajista, joten edellä mennään siis reilusti.
Arktika on päässyt hyvään vauhtiin. Mustalintuja on havaittu runsaasti yömuutolla, ja Kirkkonummella laskettiin lauantaiaamuna 27 800 muuttavaa yksilöä. Allien päämuutto on ehkä vielä tulossa, mutta niitäkin ynnättiin perjantaina jo 11 110. Kirkkonummella muutti lauantaina yhteensä 760 kuikkalintua, joista 479 määritettiin kuikiksi. Helsingissä 10.5. lasketut 551 muuttavaa pikkulokkia on Tringan uusi kevätennätys. Myös arktisten valkoposkihanhien kevätmuutto on käynnistynyt.
Harvinaisuuksistakin päästiin viikolla nauttimaan. Kirkkonummella muutti amerikanjääkuikka, pikkukiljukotkan matkaa seurattiin Espoosta pääkaupunkiseudun yli itään, Espoosta löytyi kevään toinen laulava tulipäähippiäinen, Hangossa rantahiekalla tepasteli nummikirvinen, ja Kirkkonummelta ilmoitettiin mäntysirkku. Muita pikkukivoja olivat mm. punakaulahanhi, kyhmyhaahka, 10 jääkuikkaa, 4 niittysuohaukkaa, 5 punajalkahaukkaa, riuttatiira, turturikyyhky ja 2 keltahemppoa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin