Tringan lintutilannekatsaus, viikko 18

Ensimmäiset mehiläishaukat (kuvassa) ovat saapuneet. Kesä tulee! ©Micha Fager.


Keväälle uusia lajeja havaittiin viime viikon aikana peräti 26. Kesän lähestymisestä kertovat ensihavainnot esimerkiksi ruisrääkästä, tervapääskystä, satakielestä, kultarinnasta ja lehtokertusta.
Kevätarktika alkaa olla nyt kiihkeimmillään. Tälle ja seuraavalle viikolle on todennäköisesti odotettavissa kuikkien, allien, mustalintujen ja valkoposkihanhien päämuutot. Lähipäivinä kannattaa siis suunnata niemien kärkiin ja ulkosaariin seuraamaan kymmenien- tai jopa satojentuhansien lintujen massamuuttoa matkallaan Siperian pesimäpaikoille. Sunnuntaina Kirkkonummella laskettiin jo lähes 17 000 muuttavaa mustalintua, ja Helsingissä lauantaina 424 kuikkalintua matkalla itään. Allihaahkojen päämuutto ajoittui viime viikonlopulle, kun Kirkkonummella havaittiin lauantaina mukavat 178 yksilöä.

Suurista paikallisista kerääntymistä mainitsemisen arvoisia voisivat olla 60 härkälintua Kirkkonummelta, Siuntiossa lasketut 1400 kapustarintaa, 300 suokukkoa Mäntsälästä ja 21 leppälintua Hangosta.
Viikon harvinaisuuksiin kuului mm. Kirkkonummelta löytynyt laulava tulipäähippiäinen, joka on pitänyt reviiriä nyt jo muutaman päivän ajan. Sepelsiepot löytyivät Helsingistä ja Kirkkonummelta, lyhytvarvaskiuru nähtiin Hangossa ja Espoossa muutti rantakurvi. Lisäksi havaittiin 2 kyhmyhaahkaa, jääkuikka, 2 pikku-uikkua, 2 niittysuohaukkaa, punajalkahaukka, lampiviklo, heinäkurppa, pikkukajava, kuningaskalastaja, 2 harjalintua, virtavästäräkki, 2 nokivarista, 6 keltahemppoa ja keväällä hyvin harvalukuinen pohjansirkku.
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin