Tringan lintutilannekatsaus, viikot 15-16

Käenpiikoja (kuvassa) saapui viime viikolla muutamia yksilöitä. ©Micha Fager


Kevät etenee kovaa vauhtia. Yöpakkasten päätyttyä lumet sulivat Etelä-Suomesta vain muutamassa päivässä, ja suurin osa Uudenmaan sisälahdista ja järvistä on jo menettänyt jääpeitteensä. Loputtomalta tuntuneen talven jälkeen on taas päästy lintumaailman kiireisimpään aikaan, ja Tringan alueen lintuharrastuksen “hotspotit” täyttyvät nyt sekä linnuista että innokkaista harrastajista.
Kahden viimeisen viikon aikana Tringan alueelle saatiin 29 keväälle uutta lajia. Useiden vesilintulajien ja kahlaajien määrä moninkertaistui viime viikon aikana, ja lämpiminä öinä hyönteissyöjälintuja saapuu koko ajan lisää. Monien tuttujen lajien, kuten joutsenten, kurkien, metsähanhien, silkkiuikkujen ja töyhtöhyyppien näkyvä kevätmuutto alkaa olla jo ohi, mutta kaikkia näitä voi havaita vielä suurina kerääntyminä parhailla levähdyspaikoilla odottelemassa pohjoisen lumien sulamista.
Nurmijärven Lepsämästä ilmoitettiin 14.4. peräti 18 800 metsähanhea, mikä on määritettyjen metsähanhien suurin Suomessa koskaan havaittu paikallinen kerääntymä. Tringan alueen ulkopuolelta on tosin tänä keväänä ilmoitettu yli 20 000 määrittämättömän harmaahanhen kerääntymiä Orimattilasta ja Kouvolasta.
Jakson harvinaisimpia lintuja olivat kahdella paikalla havaitut punapäänarskut; pariskunta Hangossa, ja naaras Nurmijärvellä. Espoossa nähtiin virtavästäräkki ja Helsingissä pussitiainen. Helsingin komea mandariinisorsakoiras on kerännyt runsaan bongariyleisön. Mandariinisorsa on alunperin aasialainen laji, joka on aikoinaan tuotu tarhalinnuksi Eurooppaan. Osa linnuista on karannut ja villiintynyt, ja Suomessa tavattavat mandariinisorsat ovat useimmiten tästä villiintyneestä puistoissa elävästä populaatiosta peräisin olevia harhailijoita. Muista kivoista lajeista havaittiin mm. lyhytnokkahanhia vähintään 33, jalohaikaroita 11, kattohaikaroita 3, haarahaukkoja 10-15, arosuohaukkoja 6, muuttohaukkoja 8, mustapyrstökuireja 5, yksi turkinkyyhky, sepelrastaita ainakin 45, mustaleppälintuja 14 ja yksi kirjosiipikäpylintu (yksilöiden minimimääriä).
Loppukevään ajan Tringan lintutilannekatsaus ilmestyy viikon välein.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin