Lintusää 5.–7.4.2018: Hyvä eteläinen muuttovirtaus vallitsee, terminen kevät alkaa vihdoin

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Lähipäivinä on enimmäkseen hyvää, pääosin eteläistä muuttovirtausta. Varsinainen lämmin putki ei pääse ihan tänne, mutta huomenna Baltiassa on yleisesti jopa 18 astetta lämmintä, mikä vauhdittaa mm. metsä- ja kanadanhanhien, joutsenten, lokkien, haahkojen, sepelkyyhkyjen, hiirihaukkojen, kiurujen ja töyhtöhyyppien päämuuttoa. Vihdoinkin yöt lämpenevät niin, että terminen kevät alkaa nyt – viime vuonna jo 8.3. Lähipäivinä saapuvat mm. kapustarinta, metsäviklo, lapasorsa, jouhisorsa, mustakurkku-uikku, punajalkaviklo, kuovi, kivitasku, tiltaltti ja räyskä. Samalla myös rastaat, niittykirviset ja punarinnat alkavat vähitellen yleistyä.
To: Aamulla on heikkoa etelätuulta, joka päivällä kääntyy idän ja kaakon välille ja on heikkoa-kohtalaista. Enimmäkseen on pilvistä ja iltapäivällä pieni, illalla suurehko sadekuurojen mahdollisuus. Muuten vallitsee hyvä muuttovirtaus, ensimmäistä kertaa etenkin myös yömuuttajille, mutta on suuri sumun, matalan sumupilven ja tihkusateen mahdollisuus, mikä vähentää muuttoa tai sen näkemistä huomattavasti.
Pe: Enimmäkseen on kohtalaista etelänpuoleista tuulta, pilvistä mutta poutaa. Iltapäivällä, joissakin ennustusmalleissa jo aamulla-aamupäivällä, lännestä alkaen yleistyy räntä- ja vesisade. Sumuriski on pienempi kuin torstaina. Hyvä muuttosää etenkin, mikäli sade alkaa vasta myöhään.
La, epätarkka: Aamulla on enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa WNW-tuulta, joka päivän aikana kääntyy vähitellen lounaan puolelle. Melko selkeää mutta ilmamassa on vähän koleampaa kuin edellisinä päivinä. Siltikin aamulla on melko hyvä muuttosää, joka päivällä vain paranee, niin että ensimmäiseen kurkiannokseen ja hyvään hiirihaukkamuuttoon on mahdollisuudet iltapäivällä.
Su–ma, arvio: Jälleen lämmintä etelävirtausta ja muuton hyvää vauhdittumista.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin