Tringan lintutilannekatsaus, viikot 9-10

Kuvassa peltopyy ©Matti Rekilä


Maaliskuu lähestyy puoltaväliään, mutta kunnon alkurynnistys lintujen kevätmuuttoon antaa vielä odottaa itseään. Viikonloppuna saatiin kuitenkin jo pieniä maistiaisia, kun ensimmäiset paluumuuttavat laulujoutsenet, merihanhet ja harmaalokit havaittiin. Viime viikon aikana on ilmoitettu myös useita muuttavia uuttu- ja sepelkyyhkyjä, sekä yksi muuttava kiuru.
Nyt on paras ajankohta lähteä pöllöretkelle. Pöllöjen kevätsoidin uhkaa kuitenkin jäädä tänä vuonna melko vaisuksi, sillä Etelä-Suomessa on menossa ilmeisen huono myyrävuosi. Myyräkadon takia osa pöllöistä on lähtenyt nälkävaellukselle; viime viikkoina on havaittu esimerkiksi useita viiru-, sarvi- ja helmipöllöjä päiväsaikaan taajamissa ja kaupunkimetsissä.
Viimeisten kahden viikon aikana saatiin Tringan alueelle yksi keväälle uusi laji, kun Mäntsälästä löytyi 7 peltopyyn parvi. Tringan alueelta peltopyyn luonnonvarainen kanta on nykyään lähes kadonnut, mutta Itä-Uudenmaan kanta on melko vakaa. Nämäkin linnut viihtyvät enimmäkseen Pukkilan puolella.
Harvinaisista talvehtijoista monet ovat edelleen nähtävissä tutuilla paikoilla. Parhaimpina voisi mainita 3 tunturikiurua Vantaalta, kangaskiurun ja rautiaisen Helsingistä, sekä mustapääkertun Espoosta. Helsingissä 2 valkoposkihanhea onnistuivat talvehtimaan jo kolmannen perättäisen talven pienessä sulassa Töölönlahdella.
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin