Tringan talvidösäskaban 2017-2018 loppukatsaus

Tänä talvena järjestettiin ensimmäistä kertaa Tringan julkisen liikenteen talvipinnaskaba, nk. talvidösäskaba. Yleisen sarjan lisäksi mukana oli perinteinen ekosarja, jossa liikkumistapoina hyväksyttiin vain lihasvoimin liikuteltavat kulkuvälineet.
Hurjan kovatasoiseksi nousseen talvidösäskaban voitto jaettiin kahden kilpailijan kesken. Voittajiksi ylsivät 110 lajillaan Jyrki Pynnönen Espoosta sekä Eino Hiekkanen Helsingistä. Kolmossijan yleisessä sarjassa saavutti raaseporilainen Sami Virta 108 lajilla.
Talvidösäskaban yleisen sarjan top20:

Ekosarjan voitto meni helsinkiläiselle Eino Hiekkaselle 110 lajilla. Toiseksi sijoittui Sami Virta Raaseporista 108 lajilla, ja kolmanneksi ylsi ekoskabojen top3-putkeaan jatkava helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 103 lajillaan.
Ekosarjan top15:

Talvidösäskaba keräsi yhteensä 54 osallistujaa, joista 30 kilpaili ekosarjassa. Kilpailun lajilistalle saatiin 139 lajia, joista ainoastaan tundrahanhea ei havaittu ekona. Ekosarjan tulos 138 lajia on ylivoimaisesti Tringan talviekopinnaskaban uusi lajimäärennätys. Aiempi lajiennätys, 128 lajia, oli talvelta 2015-2016. Ekosarjassa havaittiin talviekopinnaskaban lajilistalle kokonaan uusia lajeja 5: lyhytnokkahanhi, kaulushaikara, lapinpöllö, suopöllö ja mäntysirkku.
Kilpailun taso nousi sekä yleis-, että ekosarjassa äärimmäisen kovaksi. Esimerkiksi Tringan talviekopinnaskabassa on kisaajan toimesta vain kerran aiemmin ylitetty maaginen 100 lajin raja, mutta tällä kertaa siihen ylsi koko ekosarjan kärkikolmikko. Kova kilpailu voitosta ruokkii lajimäärän osalta tietenkin itse itseään, mutta ensisijaisesti talvidösäskaban huiman lajitykityksen mahdollisti leuto alkutalvi. Merenlahdet pysyivät sulana tammikuun alkuun saakka, ja pysyvä lumi saatiin vasta tammikuun puolenvälin jälkeen. Sen sijaan helmikuussa saatiin nauttia kovista pakkasista, ja aiempina vuosina jo helmikuun loppuun ajoittunut kiurujen, töyhtöhyyppien ja kyyhkyjen kevätmuuton alku jäi nyt skaban aikana näkemättä.
Talven aikana havaittiin mukavasti harvinaisia lintuja. Kisan harvinaisimpia lintuja olivat mustaleppälinnun alalaji phoenicuroides, hippiäisuunilintu sekä mäntysirkku. Sirkun osalta joudutaan vielä odottelemaan Rariteettikomitean tuomiota, sillä linnulla on esitetty olevan mahdollisesti vähäisiä risteymäpiirteitä.
Ensimmäistä kertaa järjestetyn julkisen liikenteen talvipinnaskaban voittotaistelussa turvauduttiin äärimmäisiin keinoihin; lukuisia Helsinki-Hanko junareissuja, satojen kilometrien telttaretkiä pyöräilemällä, ja hurjia bongausretkiä yksittäisten lajien takia. Eniten kisakilometrejä ilmoitti ekona osallistunut Sami Virta, 1995 km. Spontaaneja havaintoja teki eniten, 90 lajia, niin ikään Sami Virta.
Talvidösäskaban yleisen sarjan ässät (vain yhden kilpailijan havaitsemat lajit):

Ekosarjan ässät:

Talvidösäskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan pinnakisapalvelusta: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin