Tringan lintutilannekatsaus, viikot 7-8

Kuvassa kaksi kolmesta Vantaalla talvehtivasta tunturikiurusta. ©Micha Fager


Lintumaailmassa on eletty viime viikkoina melko hiljaista aikaa. Kylmä ilmamassa on tuonut kovia pakkasia myös etelään, ja kevätmuuton alku tuntuu vielä lykkääntyvän. Viime vuonna tähän päivämäärään mennessä oli Tringan alueella havaittu jo ensimmäiset muuttavat kiurut, töyhtöhyypät ja kyyhkyt, mutta nyt niitä saadaan todennäköisesti odottaa vielä jonkin aikaa. Keväälle uusia lajeja saatiin viime katsauksen jälkeen vain yksi: taviokuurna Vantaalta.
Jääraja siirtyy etelämmäksi, mutta isoja vesilintukerääntymiä on silti havaittu: 220 kyhmyjoutsenta, 1510 telkkää, 500 isokoskeloa ja 28 tukkakoskeloa Hangosta, sekä 6000 allia, 1100 telkkää ja 550 tukkasotkaa Kirkkonummelta. Syksyn vaelluksen jäljiltä maisemissa on edelleen paljon hiiripöllöjä, viimeisen kahden viikon aikana ilmoitettiin ainakin 11 eri yksilöä.
Vantaalla talvehtivat 3 tunturikiurua ovat keränneet paikalle runsaasti ihastelijoita. Samalla paikalla on havaittu myös mukavat 8 vuorihemppoa. Kivoja talviharvinaisuuksia ovat olleet myös mm. punasotka Karkkilassa, Hangossa talvehtiva vanha muuttohaukka, lapinpöllö Kirkkonummella, sekä Helsingissä edelleen sinnittelevä kangaskiuru.
Tringa haluaa muistuttaa, että kovien pakkasten aikaan on erityisen tärkeää suoda talvehtiville linnuille ruokailurauha, sekä riittävästi tilaa ravinnon etsimiseen. Lintujen jahtaaminen tai lentoon ajaminen vievät turhaa energiaa valoisan ajan tärkeimmästä tehtävästä, eli ravinnon hankkimisesta. Antoisia kevättalven retkiä!

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin