Tringan lintutilannekatsaus, viikot 5-6

Pari viimeisintä viikkoa on Etelä-Suomessakin saatu nauttia raikkaista pakkaskeleistä. Pakkasista huolimatta kevättä kohti mennään kovaa vauhtia. Pöllöt aloittelevat kevätsoidintaan, ja esimerkiksi käpylinnut saattavat jo hautoa munia pesillään.
Parikymmensenttinen lumipeite on saanut talvehtivia lintuja kerääntymään entistä enemmän ruokinnoille. Tavallisimpien lajien lisäksi ruokintapaikkojen läheisyydestä voi löytää nyt normaalia enemmän esimerkiksi peippoja, järripeippoja, tiklejä ja nokkavarpusia. Espoosta on ilmoitettu poikkeuksellisen suuri nokkavarpuskerääntymä, vähintään 70 yksilöä! Muita hienoja kerääntymiä ovat olleet mm. 43 pähkinähakkia Lohjalla ja 140 hemppoa Mäntsälässä. Pieniä ja vilkkaita peukaloisia on havaittu helmikuussa ennätysrunsaasti.
Suomenlahden talvehtivia allimassoja pääsee ihastelemaan Uudenmaan rannikolla. Viime viikolla Kirkkonummen Porkkalasta ilmoitettiin 16500 allia. Inkoossa talvehtii 38 lapasotkan parvi, ja Hangosta ilmoitetut 30 uiveloa on toiseksi suurin helmikuinen uiveloparvi Tringan alueelta.
Viime katsauksen jälkeen on Tringan alueelle saatu kolme vuodelle uutta lajia: sinisuohaukka ja kangaskiuru Helsingistä, sekä 3 tunturikiurua Vantaalta. Muista vuodenaikaan nähden mielenkiintoisista lajeista voisi mainita muuttohaukan Hangosta, 3 pikkulokkia Helsingistä, suopöllöt Kirkkonummelta ja Nurmijärveltä, kulorastaan Helsingistä ja niittykirvisen Espoosta. Vuorihemppoja on havaittu Vantaalla 6 ja Mäntsälässä 1.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin