Tringan lintutilannekatsaus, viikot 1-2

Hippiäisuunilintu Espoon Kaitalahdella. Kuva: Micha Fager


Lintuvuoden aloitus Etelä-Suomessa on ollut vauhdikas. 14.1. mennessä Tiira-lintutietopalveluun on ilmoitettu Tringan alueelta havaintoja jo 124:stä eri lintulajista. Vuoden ensimmäinen viikko oli hyvin lauha, mutta viikonlopun jälkeen alkanut pakkasjakso jäädytti järvet ja sisälahdet tehokkaasti. Pysyvä lumipeite antaa vielä odottaa itseään.
Tringan alueella monilla lajeilla on havaittu tammikuun uusia ennätyskerääntymiä: Lohjalla laskettiin 236 laulujoutsenta, Nurmijärvellä 375 kanadanhanhea, Kirkkonummella 200 järripeippoa, Helsingissä 140 peippoa, ja Mäntsälän 2000 urpiaista on toiseksi suurin Tiiraan ilmoitettu tammikuinen urpiaisparvi Tringan alueelta. Lisäksi Raaseporissa havaittiin Tringan alueen suurin talviaikainen merisirriparvi, kun 13.1. Ropanlängden-luodolla piipersi 106 merisirriä. Huomattavasti tavallista suurempia määriä on ilmoitettu edellä mainittujen lisäksi mm. hiiripöllöjä, peukaloisia, viiksitimaleja, hemppoja ja pajusirkkuja.
Harvinaisuuksiakin on ehditty jo havaitsemaan. Vuodenvaihteen bongatuin lintu oli joulupäivänä Helsingistä löytynyt korea mustaleppälintu, joka todennäköisesti edustaa alalajia phoenicuroides. Suuren medianäkyvyyden saavuttanut lintu valitettavasti menehtyi vuoden ensimmäisen viikon jälkeen, ja rumpuputkesta 9.1. löydetty ruumis on nyt toimitettu Luonnontieteelliseen keskusmuseoon analysoitavaksi. Toinen hyvin harvinainen talvivieras, uudenvuodenaattona Espoosta löytynyt hippiäisuunilintu on sinnitellyt ruovikossa nyt kaksi viikkoa ja ilahduttanut satoja bongareita. Myös Helsingin Viikissä pitkään viihtynyt lapinpöllö on kerännyt paikalle runsaasti bongareita ja kuvaajia. Samanaikaisesti Viikissä on havaittu parhaimmillaan kaksi lapinpöllöä.
Muista harvinaisuuksista parhaimpina voisi mainita Kirkkonummella ja Hangossa havaitut allihaahkat, mustaleppälinnun Hangossa, sekä amerikanjääkuikan/jääkuikan Inkoossa. Talvella harvalukuisia lajeja on alkuvuonna havaittu mm. 4 merihanhea, harmaasorsa, punasotka, 2 muuttohaukkaa, 2 suopöllöä, 4 västäräkkiä, kiuru, 2 luotokirvistä, 3 rautiaista, 2 laulu- ja 3 kulorastasta, tiltaltti, sekä 3 kirjosiipikäpylintua.
Jatkossa Tringan lintutilannekatsauksia on tarkoitus julkaista Tringan sivuilla kahden viikon välein.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin