Kotka Rankin retki 12.5.-14.5. retkikertomus

Kirjoittaneet Harri Hölttä ja Jaana Sarvala
Perjantai 12.5.
 
20 Rankin retkeläistä matkasi perjantaiaamuna Kotkaan omilla kyydeillään venekyydin lähdön ollessa Sapokan satamasta klo 10.
 
 
Matkaan m/s Jaanalla päästiin hyvin ajallaan ja matka sujui leppoisasti aurinkoisessa säässä.

Kuvaaja Jaana Sarvala


Merimatka kesti kolme varttia ja sen aikana havaittiin mm. ensimmäiset merikotkat, kuikat ja kahlaajaparvet. Odotukset olivat korkealla, sillä kylmän ilman jakson jälkeen sää oli nyt lämpenemässä ja tuulet kääntymässä lounaan-lännen puolelle koko viikonlopuksi.
 
Saareen päästyämme oli edessä ensin majoittautuminen armeijan vanhoihin rivitaloihin ja sitten lounas, minkä jälkeen lähdettiin tutustumaan saareen.

Saaren länsirannalla on mahtavia kivimuodostelmia. Jaana Sarvala


 
Saari on noin 1,5 kilometriä pitkä ja hienoin staijauspaikka oli saaren eteläkärjen Majakkaniemi, missä tuulensuojaa antoi vanhan majakan kivinen rakennelma. Eteläkärjestä katsoen lännessä näkyivät Pyhtään Ristisaari ja Kaunissaari, etelässä Venäjän puolella Suursaari, kaakossa Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon kuuluva Haapasaaren saaristo sekä idässä Kirkonmaa.
Iltapäivät ovat lintumaailmassa usein sitä hiljaisinta aikaa, kuten nytkin: lähinnä tämä tutustumiskierros olikin sananmukaisesti tutustumista saareen ja sen peruslinnustoon. Esimerkiksi hyönteissyöjiä ei vielä näyttäytynyt erityisesti, lähinnä joitain leppälintuja ja kirjosieppoja. Tällä kierroksella sattui valitettavasti myös tapaturma, kun yksi retkeläinen kompastui kivikossa ja joutui saaattajan kanssa palaamaan mantereelle lääkäriin. Toivottavasti Marjukka ja Heli pääsevät toiste paremmalla onnella Rankkiin!
Lounaan jälkeen palattiin taas Majakkaniemeen ja arktika aktivoituikin iltaa kohti.  Vesilintuparvia matkasi koilliseen merellä saaren eteläpuolella mustalinnun ollessa valtalaji. Kuikkia, hanhia ja kahlaajia oli myös muutolla. Yksi 70 yksilön punakuiriparvi meni hienosti retkeilijöiden edestä ja sieltä erottui myös parvessa mukana olleet kuusi isosirriä.  Paikallislinnustosta mainittakoon riskilät, ruokit ja merikihut.

Välillä tuli niin akuutti tilanne ettei ehtinyt oman putken ääreen.


 
Saareen samalla kyydillä tullut Jaakko Sora ilmoitti illalla meidän ollessamme Majakkaniemellä, että saaren satamassa on varsin poikkeukselliseen aikaan ja paikkaan pysähtynyt pikku-uikku. Lintu löytyi illalla vielä uudestaan aivan auringonlaskun aikaan näyttäytyen muutamalle onnekkaalle.
 
Lauantai 13.5.
 
Retkeläiset kirmasivat eteläkärjen Majakkaniemeen heti kukonlauluun aikaan. Keli oli tyyni ja aurinkoinen, joten kaukanakin olleita lintuja oli helppo katsella, mutta isommalle muuttoryntäykselle keli oli liiankin hieno.  Anser-hanhia oli liikkeellä ja ylimuuttaneista hanhiparvista saatiin määritettyä myös parikymmentä tundrahanhea. Myös muutamia lapasotkia, kaakkureita ja härkälintuja nähtiin. Saareen sisäosissa kierrelleet retkeläiset ilmoittivat pikkusiepon saapuneen. Pitkin päivää seurattiin myös lähikallioilla maanneen harmaahylkeen enimmäkseen flegmaattisia seikkailuja.
 

Rankin kuuluisaa ohutta yläpilveä. Jaana Sarvala


Retkeläisten palaillessa aamuretkiltään yhteisaamiaiselle tehtiin maailman ehkä typerin avosettihavainto: vain muutama retkeläinen ehti näkemään saaren pohjoispuolelta muuttaneen neljän avosetin parven, joka teki matkaa sinitaivaalla.
Isompien lintujen ohella saaressa oli nyt selvästi eilistä paremmin pikkulintuja.
 

Kuvaaja Jaana Sarvala


Esimerkiksi pajulintujen määräksi arvioitiin 150, leppälintuja 20, kirjosieppoja 10, sirittäjiä ainakin neljä, sinirintoja kolme ja pikkusieppoja kaksi. Sinirinta oli useammalle retkeläiselle elis. Välillä niiden ilmaantuminen näkyville rantakivikosta kesti kauan mutta lopulta kaikki retkeläiset näkivät tämän kauniin Lapin linnun levähdystauollaan.

Sinirinta. Kuvaaja Reijo Kallio


Illalla ihmeteltiin jälleen vesilintujen muuttoparvia Majakkaniemellä, kun kymmenet tuhannet mustalinnut suuntasivat pesimäseuduilleen. Mustalinturihmat olivat hienoa katseltavaa. Muuten muutto oli eilisiltaa rauhallisempaa, mainittakoon kuitenkin 70 härkälintua.

Kuvaaja Toni Räsänen


 
Sunnuntai 14.5.
Heti aamusta Majakkaniemellä näytti siltä, että merellä ei liiku oikein mitään… mutta kuuden maissa alkoi parin tunnin muuttoryntäys, johon osallistui niin vesilintuja, kuikkia kuin hanhiakin. Sekä lapasotkia että pilkkasiipiä laskettiin päivän aikana yhteensä noin 500 muuttajaa, mikä oli päivän parasta antia. Hartaasti odotettu karikukko teki lyhyen pysähdyksen Majakkaniemen edustan luodolle. Hanhimuutto jatkui harvakseltaan puoleenpäivään asti ja tundrahanhien summaksi tuli noin 300 muuttavaa. Majakkaniemellä lenteli tyllipari pitkin aamua väistellen kaukoputkia.
Iltapäivällä koitti kuitenkin kotiinpaluun aika, kun m/s Jaana saapui hakemaan retkiporukkaa pois. Viime hetkillä laivan yllä kaarrellut kalasääski oli retken 105 laji. Harri sai jäädä saareen odottelemaan Luonnonsuojeluyhdistyksen väkeä saapuvaksi. Onnenpekka!

Harrin huojentunut heippa kun porukat saadaan lastattua laivaan. Kuvaaja Jaana Sarvala


Paluumatkalla löydettiin myös korppi, ja juuri ennen rantautumista lajilistalle päätyivät vielä naakka, varpunen ja pulu, joten lajisaldoksi kertyi 108.
Kiitos retkeläisille mainiosta retkestä. Rankin retkellä oli niin kivaa, että sinne tehdään varmasti jatkossakin Tringan retkiä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin