Hangon retki 7.5. -108 lajin retkipäivän retkikertomus

Sunnuntaiaamuna 7.00 oppaat Jouni Rytkönen ja Teemu Sirkkala sekä 36 retkeläistä aloittivat Hangon retken. Tarkka korvaiset oppaat kuulivat bussiin sisälle juuri ennen lähtöä pajulinnun. Ilma oli hieno, aurinkoa täydeltä taivaalta ja lähes tyyntä.
 
Matkalla Hankoon poimittiin kyytiin vielä kolme retkeläistä ja ensimmäisenä varsinaisena pysähdyspaikkana oli Raaseporin Prästvik. Paikalla oli edeltävinä päivinä havaittu amerikantukkasotka, mutta lintua ei valitettavasti enää löytynyt etsimisistä huolimatta. Emme kuitenkaan jääneet ilman hyviä havaintoja, sillä rantaan kävellessä tarkkasilmäinen retkeläinen huomasi Jounin kanssa päivehtivän lehtopöllön oksalta. Pöllö istuskeli hienosti oksalla siten, että kaikki retkeläisistä ennättivät sen näkemään.

 
Näimme myös paikalla monille kevään ensimmäiset haarapääskyt ja kirjosiepot. Tukkasotkien seassa levännyt koiras punasotka ilahdutti myös retkeläisiä.

 
 
Seuraavaksi vuorossa oli Neljän tuulen tupa Hangossa. Tuvan luoteispuolelta lahdelta löytyi hienosti koiras ristisorsa ja lahdelta löytyi myös toinenkin yksilö. Paikalla pyöri myös kolme kivitaskua.

 
Kauempana merellä näkyi paljon haahkoja sekä telkkiä. Paikalla ollessamme ohitsemme muutti hienosti kahdessa parvessa 24 pikkukuovia.
 

 
Neljän tuulen tuvan jälkeen matka jatkui Hangon lentokentälle ja siitä kävellen Kobbenille. Lentokentällä vierestä lensi rantasipi ja metsäkirvinen lauloi. Ihmetystä herätti kentän yli lentänyt varislintu, jota ei tilanteessa saatu kunnolla määritettyä. Alkuun lintu toi mieleen mustavariksen, mutta siinä oli jotain korpin tuntuakin. Kameran takanäytöltä kuvien tarkastelu ei auttanut tilannetta. Laji selvisi vasta tietokoneen ääressä, eli kyseessä oli toisen kalenterivuoden mustavaris! Jälkikäteen retken lajimäärä kasvoi siis yhdellä lajilla!
 

 
Kobbenin ja Täkbuktenin suuntaan kävellessä metsässä kuului muun muassa metsäkirvinen, kulorastas, peukaloinen ja käpylintuja. Täkbuktenilla oli hienosti kahlaajia, mutta kova väreily vaikeutti havainnointia. Paikalta löydettiin kovasta väreilystä huolimatta hyvin lintuja. Mustaviklo, räyskät, pikkukuovi, molemmat tyllilajit sekä suokukot saivat eniten huomiota. Paikalla näkyi myös haara- ja räystäspääskyjä ja tiirojen määrittämiseen perehdyttiin niiden lentäessä läheltä. Petolinnuista mainittakoon hieno yhdeksän merikotkan parvi. Kobbenilta lähtöä viivästytti upeasti aidan tolpalla istunut pensastasku ja ohi muuttaneet pikkukuovit.
 

 
Bussilla jatkettiin Högholmenille, jossa lintuja katseltiin korkealta kalliolta, jolloin väreily ei haitannut. Kaukaa Svanvikin suunnalta löytyi hieno juhlapukuinen punakuiri ja samassa kaukoputken kuvassa näkyi myös tukkakoskelo pari. Kaukana merellä nähtiin pari merikihua ja kärjen ohi muutti lisää pikkukuoveja. Ristisorsa pari lensi hienosti kärjen ohi.

 
Keskellä lahtea uinutta härkälintua ihasteltiin pitkään. Högholmenin länsipuolelta löytyi vaihtopukuinen punakuiri.
 
Högholmenin jälkeen Hanko jäi taakse ja nokka kääntyi Karjaan Läppträsketiä kohden. Osa retkeläisistä lähti suoraan tornille toisten mennessä ensin kahville. Järvellä nähtiin hienosti lintuja ja retken lajimäärä nousi melkoista vauhtia, vaikka kyseessä oli viimeinen pysähdyspaikka. Järveltä löydettiin muun muassa jouhisorsia, pikkulokkeja, tervapääskyjä, mustakurkku-uikkuja, uiveloita ja ruovikoissa puhalteli kaksi kaulushaikaraa. Tornin takana huusi pikkutikka ja tornilta takaisin kävellessä rannan metsiköstä kuului vielä hienosti pikkutikan rummutusta.
 
Paluumatkalla Läppträsketin jälkeen bussista nähtiin upeasti tien vieressä istunut hiirihaukka ja oppaat huomasivat pellossa ruokailevan suuren petolinnun Kirkkonummella. Linnun outo habitus sai bussin pysähtymään seuraavalle pysäkille ja Teemu hyppäsi ulos katsomaan lintua. Valitettavasti lintu oli kaukana pellossa ja ruokaillessaan huonosti näkyvissä. Sekä Teemun, että Jounin mielestä kyseessä oli kiljukotkalaji. Tiukasta aikataulusta johtuen lintua ei jääty katsomaan.
 
Retken aikana retkeläisiä hellittiin lämpimällä auringonpaisteella ja hyvillä havainnoilla. Päivän aikana nähtiin ainakin 72 pikkukuovia, neljä ristisorsaa, kolme mustakurkku-uikkua ja paljon muuta mukavaa. Retken lajimääräksi laskettiin bussissa 107 lajia, mutta nuoresta mustavariksesta tullut jälkimääritys nosti retken lajimäärän 108 lajiin.
 
Allekirjoittanut ja kuvat ottanut kiittää upeasta retkipäivästä!
 
Teemu Sirkkala

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin