Lintusää 27.–29.4.2017: Vapuksi luvassa ”oikein huono muuttosää”

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Olemme edelleen kolean ilman laajassa alueessa; Keski-Suomessa pyryttää lunta, joka onneksi väistyy hiljalleen pois. Kylmyys ei kuitenkaan paljon vaikuta, vaan tuuli. Toissa yönä oli säätutkissa erittäin kovaa yömuuttoa etelänpuoleisessa tuulessa. Hyvä uutinen on, että lounaasta on levinnyt ns. lämmin putki Valkovenäjän eteläosan tasalle, mistä se alkaa vappua kohti hivuttautua Suomeen päin. Valitettavasti lämmin putki näillä näkymin nousee Vienaan ja vain hipaisee Itä-Suomea, jolloin Uudellamaalla on muuton lamauttavia koillis-pohjoistuulipäiviä ja runsaita, koleita sateita. Pieniä määriä kaakkoisia lintuja, jopa eksoottisiakin, voi kuitenkin vapun tienoilla tihkua lämpimästä kielekkeestä tänne
To: Kohtalaista, merellä navakkaa lounaistuulta, joka illalla heikkenee. Aamulla melko selkeää, päivällä kehittyy kumpu- ja lähinnä sisämaassa myös kuuropilviä; illalla selkenee. Melko hyvä muuttosää, mutta muuttajian määrät ovat vähenemässä päivisin; yöllä kyllä tulee paljon vesilintuja, rastaita ja enenevästi kahlaajia sekä hyönteissyöjiäkin jonkin verran. Periaatteessa voisi jo mennä hiukan meriharakoita.
Pe: Heikkoa tuulta tai tyynehköä, illalla mahdollisesti kohtalaista koillistuulta. Aamupuolella on vaihtelevaa pilvisyyttä, iltapuolella verraten selkeää. Hyvä muuttosää muuten, mutta aamulla voi olla matalaa sumupilveä sekä aika kylmä pakkassää.
La: Itäkoillinen tuuli on aamulla kohtalaista-navakkaa voimistuen päivän aikana navakaksi-kovaksi. Pilvisyys tihenee koko ajan, ja illalla voi alkaa jatkuva sade etelästä. Oikein huono muuttosää.
Jatko vielä liian epävarma; yli menevän matalapaineen reitti ratkaisee.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin