Lintusää 19.–21.4.2017: Kylmä ilmamassa väistyy, lounatuuli alkaa puhaltaa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Parin lähipäivän aikana vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmä ilmamassa väistyy Suomesta ja tilalle tulee melko tyypillisiä lämpötiloja edustava lounaanpuoleinen virtaus. Myötätuuli ja hyvä näkyvyys laukaisevat patoutunutta muuttoa (loput peipot ja kurjet, haukkoja, harmaita hanhia, sekä yömuuttajista etenkin rastaita ja vesilintuja), mutta mistään kevään jättiharppauksesta ei ole kyse, sillä samanaikaisesti Kaakkois-Euroopassa jatkuu kylmä vastavirtaus, mikä jarruttaa hyönteissyöjien ja kahlaajien tuloa. Kaiken kukkuraksi näyttää ennusteissa siltä, että sateisen perjantain tienoon jälkeen seuraa viikonloppuna kolea lännen ja luoteen välinen virtaus, joka taas hidastaa kevään etenemistä.
Ke: Aamupuolella on tyyntä tai heikkoa, suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, verraten selkeää ja aluksi pakkasta. Iltapäivällä pilvisyys vähän lisääntyy ja tuuli on enimmäkseen kohtalaista ja lounaan puolelta. Erittäin hyvä muuttosää vallitsee sekä kaartelumuuttajille että muille pääsiäisen aikaan pysähtyneille linnuille.
To: Aamulla on kohtalaista, merellä ja iltapäivällä navakkaa lounaistuulta, aluksi pilvisyys on enimmäkseen vähäistä, mutta iltaa kohti lännestä pilvistyy, ja myöhään illalla voi sataa lännessä. Muuttosää ke-to yönä erinomainen ja päivälläkin hyvä.
Pe, epätarkka sateen ajoitus ja tuulet: Todennäköisesti on kohtalaista lounaan-lännenpuoleista tuulta. Yöllä on jatkuvaa sadetta, joka lakkaa aamun aikana lännestä alkaen. Iltapäivällä pilvisyys repeilee, mutta tulee sadekuuuroja. Yömuuton hyvää pudotussäätä etenkin kahlaajille, mutta muuten muuttosää on vain kohtalainen.
La–su, arvio: Navakkaa lännen-luoteenpuoleista tuulta ja sadekuuroja, muuttosää huonohko.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin