Lintusää 14.–17.4.2017: Lähes arktinen pohjoinen ilmavirtaus jatkuu

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Tänä keväänä läntinen virtaustyyppi on ollut vallitseva; etelävirtaukset ovat olleet vähissä ja kuumat kaakonputket tyystin poissa. Kuten viime vuonna, kurkien muuton ennustaminen ei ole onnistunut, kun tyypillistä perinteistä ja ”helppoa” kurkisääaamua ole vielä ollut. ”Hyvän muuttosään” on pilannut sumupilvi ja kurjet ovat sen sijaan tulleet ”huonossa” muuttosäässä, esimerkiksi tiistain voimakkaassa läntisessä sivutuulessa. Linnuille kelpasi lähtöön kaunis poutasää aamulla Virossa, vaikka tuuli oli hankala. Uskoisin kurkia vielä olevan tulematta isohkon määrän. Lähipäivinä säätilanne on muuton edistymisen kannalta huono, koska lähes arktinen pohjoinen ilmavirtaus jatkuu laajasti Pohjois-Euroopassa. Vastatuuli on kuitenkin heikonpuoleinen, joten kylmää pelkäämättömiä lintuja kuitenkin hiljakseen pääsee muuttamaan. Toisaalta kylmä merkitsee sitä, että linnut eivät hanakasti hajaannu reviireille, vaan vesilintuja, hanhia, kahlaajia ja peippolintuja kerääntyy isoiksi parviksi pelloille ja tulvapaikoille ornitologien ihailtaviksi. Harvinaisuuksia ja hyönteissyöjien etujoukkoja on kuitenkin paljon vähemmän kuin tilanteessa, jossa lämmin eteläinen-kaakkoinen virtaus vallitsisi.
Pe–ma: Samanlaista kylmää säätä on joka päivä eli heikkoa-kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, öisin pakkasta ja päivällä muutama plusaste. Pilvisyys vaihtelee ollen keskimäärin vähäisempää yöllä kuin päivällä, ja heikkoja lumi- ja räntäkuuroja tulee harvakseltaan. Jos päivällä on aurinkoisia jaksoja, kehittyy haukka- ja kurkimuutolle sopivia nostoja, mutta kohtalaisestakaan vastatuulesta kurjet eivät pidä.
Pääsiäisen jälkeen, arvio: Aluksi on edelleen kylmää, mutta lännestä lähestyy korkeapaine, joka voi tuoda täysselkeän ja tyynen kurki- ja haukkasään. Viikon puolivälissä voi mahdollisesti alkaa parempi lounaisvirtaus.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin