Lintusäätiedote 2.–4.4.2017: Kevätmuutto vauhdittuu reippaasti

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Nyt olemme lämpimän ilmamassan kielekkeen kärjessä (Latviassa ja Etelä-Ruotsissa tänään +18 astetta) mutta, kuten on tavallista alkukeväällä, lounaasta tuleva lämmin ei aluksi pääse eikä tunnu maanpinnalla: viileää sumua, joka hyydyttää muuton täysin. Lähipäivinä on kuitenkin erinomaisia muuttosäitä, kevätmuutto vauhdittuu reippaasti ja uusia muuttolajeja on luvassa ainakin kymmenen. Sisämaassa on joka iltapäivä lämmintä yli 10 astetta. Joutsenten, kanadan- ja metsähanhien, sinisorsien, telkkien ja isokoskeloiden, töyhtöhyyppien, kiurujen, kottaraisten, merikotkien, lännenhiirihaukkojen sekä sepel- ja uuttukyyhkyjen päämuutto on käsillä. Peippojen, punarintojen, rastaiden, niittykirvisten, rautiaisten, pajusirkkujen, taivaanvuohien, metsäviklojen ja lehtokurppien tulo voimistuu selvästi. Hyvään kurkimuuttoon melko itäisellä reitillä on erinomaiset mahdollisuudet etenkin tiistaina, jos sitä ennen ei ole mennyt isoa muuttoa, mutta myös huomenna, jos päivällä on vain yläpilviä, ja maanantaina, jos aamun alapilvilautta repeää ajoissa myös Virossa. Harvinaisuuksista voi odottaa lukuisia mustaleppälintuja ja lyhytnokkahanhia sekä ehkä esimerkiksi isohaarahaukkoja.
Su: Yöllä pudotussää. Enimmäkseen on kohtalaista, merellä iltapäivällä jopa navakkaa lounaista tuulta ja pilvistä-puolipilvistä mutta poutaa. Erittäin hyvä muuttosää ja näkyvyys, mutta aamulla on vielä matalan sumupilven tai sumun mahdollisuus.
Ma: Aamulla kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka illaksi lähes tyyntyy. Aamulla melko pilvistä (alapilvi), päivällä puolipilvistä-selkeää. Pienestä vastatuulesta huolimatta on oikein hyvä muuttosää.
Ti: Enimmäkseen kohtalaista, merellä iltapäivällä navakkaa lounaistuulta ja verraten selkeää. Erittäin hyvää muuttosäätä yöllä ja päivällä, jos ei ole merisumua.
Ke–to, arvio: Melko hyvä eteläinen-lounainen muuttovirtaus jatkuu keskiviikkona, sateen mahdollisuus kasvaa, ja torstaina on merkkejä muutoksesta huonompaan suuntaan.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin