Lintusää 27.–29.3.2017: Sää ei suosi muuton ripeää edistymistä Suomessa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Lämpimässä luoteisvirtauksessa lämpötila kohosi tänään Ahvenanmaalla 15 asteeseen. Lähipäivinä sää ei kuitenkaan suosi muuton ripeää edistymistä Suomessa, koska voimakkaat tuulet puhaltavat edelleen lännen ja pohjoisen väliltä. Sen sijaan Keski- ja Etelä-Euroopassa vallitsee erinomainen tulosää kaikille muuttajille. Niinpä mm. kurjet, varpushaukat, kala- ja naurulokit, peipot, punarinnat, rastaat, niittykirviset ja rautiaiset pääsevät suurin joukoin Itämeren eteläosiin, mistä pinnistelee pienehköjä määriä muuttajia tännekin. On mahdollista, että ensi viikonloppuna suotuisa virtaus pääsee Suomeen asti, ja muuttoon voisi tulla iso rysäys.
Ma: Kohtalaista-navakkaa luoteistuulta, joka päivällä kääntyy länteen ja illaksi voimistuu merellä paikoin kovaksi. Aamulla ja illalla sää on enimmäkseen selkeä, päivällä pilvisyys vaihtelee, ja on pienehkö mahdollisuus vesisateeseen; edelleen sangen lämmintä. Päivällä on kohtalainen muuttosää Ruotsista tulijoille, mutta Baltiasta tuleville huonompi tuulen takia.
Ti: Kohtalaista-navakkaa luoteen ja pohjoisen välistä tuulta, joka illaksi vähän heikkenee. Selkeää-puolipilvistä ja selvästi koleampaa kuin tänään ja huomenna, mutta tuulen vuoksi ei vielä pakkasta. Vastatuulen takia melko heikko muuttosää.
Ke, epätarkka ennuste, koska etäpuolelta kulkevan sadealueen reitti on vielä sumea: Heikkoa-kohtalaista lännenpuoleista tuulta ja aamulla pakkasta sekä poutaa. Puolipilvistä-pilvistä, yksittäiset lumikuurot mahdollisia iltapäivällä ja sen lisäksi laajempikin räntä- tai lumisade on mahdollinen, erityisesti rannikolla. Paras (ja todennäköisin) vaihtoehto on, että sade menee eteläpuolelta ohi (jolloin tosin pakkanen hyydyttää muuttoa) ja huonoin, että on yleisesti lumi- ja räntäsadetta. Muuttosää on melko hyvä, paitsi päivällä, jos laaja lumisade alkaa, vaikkapa vain merellä.
Jatkoarvio: torstaina on mahdollisesti heikkotuulinen ja selkeä mutta kylmä päivä (petolintupäivä), ja sen jälkeen ehkä alkaa muuttajia kunnolla tuova etelävirtaus.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin